A Gifted Man – Ny populär TV Serie

A Gifted Man hade premiär på CBS fredagkvällen den 23 september (2011). Det blev en succé. Över nio miljoner amerikaner bänkade sig framför TV-apparaterna. 

Utan att avslöja för mycket om handlingen kretsar serien kring en extremt fokuserad kirurg som lever för sitt arbete men vars tillvaro plötsligt börjar skakas i sina grundvalar. Han vet inte vad han ska tro. Men hans spirituella syster tror att han har magiska förmågor.

Kirurgen ”Michael Holt” spelas Patrick Wilson. Wilson är en meriterad musikalartist och filmskådespelare som i och med serien ”A Gifted Man” nu gör sin debut i TV-världen. Hans långa lista av roller inkluderar bland annat ”Pappa på Burk” (”The Switch”) där han spelar den långe blonde ”svärmorsdrömmen” som Jennifer Aniston vill gifta sig med. Rollen som kirurg gör Wilson smidigt, trovärdigt och med stor utstrålning.

”A Gifted Man” är rakt igenom en professionell produktion, vilket är förväntat med tanke på de veteraner som är med. ”Michael Holts assistent, Rita Perkins-Hall” spelas av Margo Martindale som nyligen vann en Emmy för sin tolkning av karaktären ”Mags Bennett” i TV-serien ”Justified”. Tidigare har Margo Martindale medverkat i ”Million Dollar Baby” och över 70 andra titlar.

Kirurgens syster ”Christina” spelas av Julie Benz, som för evigt kommer att vara förknippad med karaktären ”Rita Bennett-Morgan” i ”Dexter”.  Det är lustigt eftersom hon har myriader produktioner bakom sig. Hennes senaste huvudroll var som ”Stephanie Powell” i ”No Ordinary Family”. Parallellt med ”Dexter” gjorde Julie Benz även flera framträdanden i ”Desperate Housewives”, som den lesbiska ”Robin Gallagher”.

Den stjärnspäckade ”A Gifted Man” har förstås lika rutinerade proffs bakom kameran som framför den. Serien är skapad och regisserad av Oscar-nominerade Susannah Grant som bland annat skrev filmmanusen till ”Erin Brockovich”, ”Pocahontas” och ”Solisten” (i vilken Jamie Foxx och Robert Downey Jr har huvudrollerna). Grant samarbetar med Oscar-vinnaren Jonathan Demme som är regissören bakom ”När Lammen Tystnar” (Jodie Foster, Anthony Hopkins, 1991), ”Philadelpia” (Tom Hanks, Denzel Washington, 1993) och många fler titlar.

Eftersom ”A Gifted Man” kretsar kring en kirurg skadar det inte heller att Carl Beverly och Neal Baer, producenter för ”Cityakuten” (”ER”) är med på ett hörn.

Det märks i alla detaljer att ”A Gifted Man” är en begåvad produktion, Tittarresponsen var positiv gällande det första avsnittet. Premiären hade en speltid på 40 minuter. När programmet var över var det många som kände att de ville se mer och var över alldeles för snabbt. Det är ett bra mått på en lovande serie som lär sändas internationellt i sinom tid.