Adam Alsing leder Kristallen 2011 i TV3

Nomineringarna är klara och det blir Adam Alsing som leder årets Kristallen-gala.

Den 9 september klockan 20:00 är det dags för er tv-tittare att kora årets bästa program och programledare när det svenska tv-priset Kristallen delas ut i en direktsänd gala på TV3 och på TV3Play.

Nomineringarna för den svenska tv-branschens bästa program från det gångna året är klara, en lista där vi noterar succéer som Mästarnas Mästare (SVT), Solsidan (TV4), Pluras Kök (TV3), Ullared (Kanal 5) och Sex på kartan (UR).

Årets stjärnspäckade gala leds av Adam Alsing och sänds direkt från Stockholmsmässan där landets största tv-profiler kommer att framträda. Det blir humor, sång och andra överraskningar. Under galan delar Sveriges deltagande tv-bolag, SVT, TV4, TV3, Kanal 5 och UR, tillsammans med svenska tv-producenter och tv-publiken, ut priser i 15 olika kategorier, varav fyra är publikpriser där tittarna själva röstar. Övriga priser väljs ut av en jurygrupp och Kristallens hederspris utnämns av Kristallens styrelse.

– TV3 satsar på att bjuda tittarna på en glittrig och underhållande kväll där vi hyllar det bästa som svensk tv har att erbjuda. Det är viktigt för hela branschen att de svenska tv-tittarna får se bredden och kvaliteten i svensk television. Vi ska vara stolta över att vi producerar tv i världsklass i Sverige, säger TV3s programdirektör Irene Lindblad.

– Kristallen är ett unikt samarbete mellan kanaler och produktionsbolag. En vanligtvis konkurrenspräglad bransch enas här med hela det svenska tv-mediets bästa för ögonen, säger Kristallens ordförande Svante Stockselius.

Det Svenska tv-priset Kristallen belönar det bästa inom svensk tv med Kristallen och är en återkommande summering av det gångna tv-året. De svenska tv-kanalerna turas om att sända galan och förra året sändes den av TV4. Det svenska tevepriset följer tv-årets säsonger och nominerar tv-program som har sänts från sommaren 2010 fram till våren 2011. Årets gala sänds i TV3 den 9 september, klockan 20.00, från Stockholmsmässan i södra Stockholm.

Dagen innan galan i TV3 hålls också det årliga Kristallenseminariet där framstående svenska och internationella tv- och mediaexperter deltar. I år diskuterar bland andra Riz Khan (Al-Jazira) och Andrew Roy (BBC World) med Ulrica Nilsson (TV4) under temat Nyheter till varje pris – orkar tittarna vänta till 19.30? Det blir också en debatt mellan SVT-chefen Eva Hamilton och TV4-chefen Jan Scherman, samt en intervju där Renée Nyberg möter folkkäre komikern och regissören Felix Herngren under temat ”Nyfiken på”.