Bokcirkeln i P1 tar sig an Selma Lagerlöf

Höstens panel i Bokcirkeln består av författarna Klas Östergren, Unni Drougge och Aino Trosell. Tillsammans med cirkelledare Marie Lundström sätter de tänderna i ett praktverk som många läste som barn men i ärlighetens namn kanske inte minns så mycket ifrån: Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf.

– Det är en bok man gärna kryper ner med under hösttäcket. Selma drar igång i hundra knyck genom värmländska skogar med otrogna par i vargjagade slädar, säger cirkelledare Marie Lundström.

Efter att ha slukat amerikanskt, japanskt, tyskt, norskt var aptiten nu stor på något svenskt. Programmet sänds i fyra avsnitt under en dryg månad, panelen kommer att läsa hundra pocketsidor i veckan och allt lyssnarna behöver för att hänga med finns på webben; läsplan, lyssning, nedladdning och författarchattar.

– I första programmet skulle jag tro att drogmissbruk blir ett av ämnena vi tar upp. För den präst som äntligen står i predikstolen när romanen inleds, själva Gösta, är tveklöst en mycket intressant och komplex alkoholist, säger Marie Lundström, cirkelledare och Bokcirkelns redaktör.

Programmen sänds måndag 10 oktober-31 oktober kl.14.25 med repris tisdagar kl. 18.35.

Programmen finns också för lyssning och nedladdning på hemsidan: sverigesradio.se/p1/bokcirkeln


Läsplanen
Måndag 10 oktober: Läs till sidan 106.
Måndag 17 oktober: Läs till sidan 207.
Måndag 24 oktober: Läs till sidan 306.
Måndag 31 oktober: Läs till sidan bokens sista!


Om Bokcirkeln:

Marie Lundström fick idén till Bokcirkeln när hon satt och ammade och tittade upp i bokhyllan, full av olästa mästerverk. När barnet somnat ringde hon sin chef och lade fram idén att i P1 läsa böckerna vi alla borde ha läst, ihop med författare alla borde få träffa.

Bokcirkeln startade våren 2008 med författarna Elsie Johansson, Jonas Hassen Khemiri och Aase Berg, som under fem veckor läste Tolstojs roman Anna Karenina. Responsen från lyssnarna var varm och stor. Sedan dess har verksamheten vuxit och Bokcirkeln har varje termin livliga samarbeten med andra bokcirklar, bibliotek och gymnasieskolor runt om i landet.