Boxer – HDTV i Matfors och Sundsbruk

Nu kan boende som hämtar sin tv-signal från sändarna i Matfors och Sundsbruk se hdtv via marknätet. Den 15 april börjar åtta kanaler att sända. Kanalerna är både fri-tv-kanaler, som går att titta på utan abonnemang, och betal-tv-kanaler som ingår i Boxers tv-paket. Sveriges Televisions båda huvudkanaler – SVT1 och SVT2 – kommer båda att sändas i hdtv.

– Åtta hdtv-kanaler sänder i marknätet idag och vi är mycket stolta över att distribuera alla de fem stora tv-kanalerna i Sverige i hd. Det är det bara marknätet som gör i dagsläget, säger Stephan Guiance, Sverigechef för Teracom i pressmeddelandet.

De högupplösta kanalerna distribueras från sändarstationerna Matfors och Sundsbruk. Tekniken som möjliggör hdtv i marknätet är standarden DVB-T2 och komprimeringstekniken MPEG4. DVB-T2 gör det möjligt att sända flera megabit per sekund och för att utnyttja sändarnäten maximalt och få plats med hdtv-sändningarna krävs att de komprimeras med den nya tekniken MPEG4.

För att kunna se hdtv via marknätet krävs att tittaren har en hd-ready tv och en mottagare som klarar DVB-T2 och MPEG4 (inbyggd eller i separat box). Flera av kanalerna är fria, men för att se hela utbudet krävs ett abonnemang hos Boxer.

Hdtv-kanaler marknätet:

SVT1 HD
SVT2 HD
TV3 HD
TV4 HD
Kanal 5 HD
National Geographic Channel HD
MTVN HD
Canal+ HD