Casten Almqvist blir ny VD för TV4-Gruppen

Casten Almqvist efterträder vid årsskiftet Jan Scherman som vd för TV4-Gruppen. Samtidigt tillträder Jan Scherman som vice vd för Bonnier Broadcasting.

TV4 AB:s styrelse har i dag beslutat att utse Casten Almqvist till ny vd för TV4-Gruppen från och med den 1 januari 2012. Casten Almqvist är i dag vd för Dagens Industri, och för affärsområdena Bonnier Business Press och Bonnier Digital. Han återvänder nu efter flera år inom Bonniers affärspress och egen konsultverksamhet till tv-branschen, där han tidigare under många år varit verksam i en lång rad roller.

– TV4 har en unik position hos den svenska publiken, som medarbetare och ledning har skapat genom att först och främst göra riktigt bra program. Dessutom har man utvecklat TV4-Gruppen till ett välskött och modernt företag med över 40 tv-kanaler, betal-tv och digitala premiumtjänster. Jag kan inte tänka mig något roligare än att försöka bidra till att fortsättningen blir minst lika imponerande, säger Casten Almqvist.

– Det här är en mycket bra lösning för TV4-Gruppen. Efter en omfattande process för att hitta den starkaste kandidaten så är jag övertygad om att Casten Almqvists breda erfarenhet från såväl tv-branschen som annan medieverksamhet gör honom till helt rätt person för uppgiften, säger Torsten Larsson, vd för Bonnier Broadcasting och styrelseordförande för TV4 AB.

TV4-Gruppens nuvarande vd Jan Scherman blir samtidigt vice vd för affärsområdet Bonnier Broadcasting, och får där ansvar för innehålls-, strategi- och samordningsfrågor på nordisk nivå inom affärsområdet, tillsammans med vd Torsten Larsson.

– Efter 21 år på TV4, varav 10 år som vd, är det nu dags för någon annan att ta över, och jag känner en stor trygghet i att det är Casten Almqvist som gör det. Samtidigt är jag stolt över att tillsammans med alla medarbetare ha fått vara med om att utveckla TV4 från en hårt utsatt position som en enda tv-kanal till Nordens ledande tv-bolag med en imponerande bredd och mångfald. Jag ser fram mot en spännande tid i min nya roll inom Bonnier Broadcasting, där jag får många utmanande arbetsuppgifter, säger Jan Scherman.

Jan Scherman kommer dessutom att sitta i MTV3:s, Expressens, C More Entertainments styrelser och vara arbetande styrelseordförande för det nyhetsbolag som Bonnier Broadcasting och TV4-Gruppen beslutat starta.

Casten Almqvist har haft sina nuvarande Bonnieruppdrag sedan 2008 och sitter också i Bonniers koncernledning. Han har en bred mediebakgrund och har bland annat varit producent och partner på Strix Television, vd för TV3, TV6 och ZTV, vd för reklambyråkedjan McCann-Erickson i Sverige samt producent på SVT och journalist på Radio Stockholm. Casten Almqvist är 49 år.

Jan Scherman har varit vd för TV4-Gruppen sedan 2001 och var dessförinnan programdirektör för kanalen. Innan dess var han samhällschef för TV4, men inledde sin karriär på kanalen som reporter på Kalla fakta när TV4 startade 1990. Han har också arbetat på SVT, SR och Östgöta Correspondenten, fick Stora journalistpriset 1989 och tilldelades 2008 Stockholm Media Award inom kategorin Årets branschpersonlighet.