Dom leder Musikhjälpen 2011

I år samlar Musikhjälpen in pengar för att alla flickor världen över  ska få gå i skolan. 12-18 december sänder Jason Diakité, Kodjo Akolor och Gina  Dirawi 144 timmar direkt i SVT och Sveriges Radio.

Musikhjälpen arrangeras i år i Göteborg. Måndag 12 december kl. 18.00 blir  Jason Diakité,  Kodjo Akolor och Gina Dirawi inlåsta i en glasbur på Gustaf  Adolfs torg. Jason har varit programledare i Musikhjälpen två gånger tidigare,  för Kodjo och Gina är det debut. Årets tema är ”Alla flickor har rätt att gå i  skolan”.

– I Sverige ser vi det som självklart att få gå i skolan, vi till  och med skolkar ibland. Och så finns det över 50 miljoner flickor runt om i  världen som inte ens får lära sig läsa, säger Gina Dirawi.

– Jag har ju varit  gäst i glasburen tidigare år, så att i år få vara med ”på riktigt” och
programleda känns jättekul, säger Kodjo Akolor. Och det är ett viktigt tema!

Målet med Musikhjälpen är framför allt att skapa engagemang, särskilt bland  unga.

– Musikhjälpen handlar ju om delaktighet. Vi programledare är bara  toppen på isberget

– det är så många som är delaktiga: alla som bidrar och  önskar musik, säger Jason Diakité.

Musikhjälpen sänds i år för fjärde gången och är ett samarbete mellan SVT,  Sveriges Radio och Radiohjälpen. Det är Radiohjälpen som fördelar de insamlade  pengarna till lämpliga hjälporganisationer.

– Bakom en slogan om att flickor  har rätt att gå i skolan finns i stort sett hela komplexet av de stora  utvecklingsfrågorna. Naturligtvis ska alla barn gå i  skola. Men det är i mycket högre grad flickorna som faller ur, säger  Radiohjälpens generalsekreterare Finn Norgren

– Om flickor får gå i skolan  gifter de sig senare, skaffar färre barn och får självförtroendet för att ta  ansvar för sina liv. Både familjens och samhällets ekonomi går då bättre, säger  Finn Norgren.

MER OM PROGRAMLEDARNA
Jason Diakité är  mest känd som artisten Timbuktu. Jason är för tredje året en av programledarna  för Musikhjälpen.  Gina Dirawi är programledare för Ana Gina Show och The  Fabulous Life of Ana Gina på SVT Play. Gina driver även en av Sveriges största  bloggar.  Kodjo Akolor hörs varje vardagsmorgon i  Morgonpasset i P3. Kodjo är i grunden komiker och turnerar just nu med P3:s  humorshow Humorhimlen Live.

MER OM MUSIKHJÄLPEN
Grundidén i Musikhjälpens koncept är  att lyssnarna och tittarna önskar musik via sms och samtidigt skänker pengar.  2010 samlade Jason Diakité, Marina Thun och Nour El-Refai in drygt 12 miljoner  till kampen mot handeln med barn.

Under veckan får programledarna besök i glasburen av artister och gäster som  uppträder och bidrar till insamlingen på olika sätt. Tidigare år har till  exempel Alice Cooper, Robyn, Mads Mikkelsen, Petter och Carolina Klüft gästat  glasburen. Föremål som har auktionerats ut till förmån för Musikhjälpen har  bland annat varit Zlatans signerade tröja, Rod Stewarts gitarr och en signerad  Abba-box.

Musikhjälpen – sändningstider:

Dygnet runt i SVT Play och P3 och på www.musikhjälpen.se
Ca kl. 00.00 till  kl. 17.00 i SVT2
Lokala kanalen Din Gata 100,6 i Malmö sänder också  Musikhjälpen dygnet runt, Metropol 93,8 i Stockholm sänder 20 timmar per dygn  och i P4 hörs Musikhjälpen 4 timmar per dygn.