Guinness-rekordhållaren Samuel L Jackson skrattar högst

Att han sedan länge tillhör Hollywoods kungliga så kallade A-lista är förstås ingen nyhet. Biobesökare världen över, människor på gatorna i Libyen, Kanada och Hong Kong, känner igen hans typiska skratt. Utanför filmstudion har han anledning att skratta ofta och länge, hela vägen till banken. Det som nog förvånar de flesta är att han har anledning att skratta högst.

Få skulle kunna gissa varför. Hans ansikte finns inte med bland de första tio ”omslagsbilderna” när tidskriften Forbes Magazine ståtar med ett fotogalleri över de 100 mäktigaste kändisarna i världen. De som syns och omnämns mer i pressen är bland andra Oprah, Beyonce, Lady Gaga, Britney Spears, Madonna, Johnny Depp, Tiger Woods, Leonardo DiCaprio och kanske 40-90 personer till.

I egenskap av skådespelare toppar han heller inte den årliga inkomstligan. Exempelvis just Leonardo Di Caprio drog in den högsta lönen förra året (2010), med 72 miljoner dollar (en halv miljard kronor).

Däremot börjar man få en aning när man tittar på statistiken över sökningar på nätet. ”Samuel L Jackson” ligger bland de topp 15 mesta förfrågningarna. Det är lätt begripligt eftersom Samuel L Jackson har spelat in över 100 filmer, flera av vilka har blivit kulturfenomen, såsom Star Wars, Pulp Fiction och Goodfellas.

Inom branschen är han känd för att aldrig vila. På listan över de som hellre är på jobbet och spelar in biosuccéer än gör något annat, återfinns därför Samuel L Jackson, tillsammans med Scarlett Johansson, bland de 10 hårdast arbetande skådespelarna.

För att hamna på denna lista räcker det inte med att arbeta hårt och vara känd, man måste också vara extremt populär och göra välgjorda filmer som biopubliken älskar. Hollywoods filmfinansiärer värderar namnen på denna lista i nivå med en formell bankgaranti.

Den skådespelare som visat sig vara den största bankgarantin av alla – genom tiderna – är Samuel L Jackson. Tillsammans har filmerna som Samuel L Jackson medverkat i dragit in över 7 miljarder dollar; närmare bestämt cirka 46 305 994 000 (46 miljarder) kronor.

Den gamla principen stämmer alltså, att det  lönar sig att vara populär och ännu mer att dessutom vara flitig som en myra.

Samuel L Jackson har en enkel förklaring bakom sin arbetsetik och varför han fortfarande är så flitig:
— Som barn såg jag de vuxna gå upp varje morgon och gå till jobbet. Det var något som jag förknippade med att bli och vara vuxen.