HDTV via marknätet till Sundsvall

Nu kan boende i Sundsvall se hdtv via marknätet. Den 1 mars börjar sju kanaler att sända. Kanalerna är både fri-tv-kanaler, som går att titta på utan abonnemang, och betal-tv-kanaler som ingår i Boxers tv-paket. Sveriges Televisions båda huvudkanaler – SVT1 och SVT2 – kommer båda att sändas i hdtv.

– Idag kan cirka 75 procent av Sveriges befolkning se hdtv via marknätet. Teracom jobbar för att 95 procent av befolkningen ska kunna nås av hdtv-sändningarna i slutet av 2011, säger Stephan Guiance, Sverigechef för Teracom, i pressmeddelandet.

De högupplösta kanalerna distribueras från sändarstationen Sundsvall Södra Stadsberget. Tekniken som möjliggör hdtv i marknätet är standarden DVB-T2 och komprimeringstekniken MPEG4. DVB-T2 gör det möjligt att sända flera megabit per sekund och för att utnyttja sändarnäten maximalt och få plats med hdtv-sändningarna krävs att de komprimeras med den nya tekniken MPEG4.

För att kunna se hdtv via marknätet krävs att tittaren har en hd-ready tv och en mottagare som klarar DVB-T2 och MPEG4 (inbyggd eller i separat box). Flera av kanalerna är fria, men för att se hela utbudet krävs ett abonnemang hos Boxer.

Hdtv-kanaler marknätet:

SVT1 HD
SVT2 HD
MTVN HD
National Geographic Channel HD
CANAL + HD
Kanal 5 HD
TV3 HD