How to be a Gentleman

Entourage sände sitt sista avsnitt härom veckan i USA. Skådespelaren Kevin Dillon, som spelade ”Johnny Drama” under 8 säsonger av succéserien, har redan kommit igång med ett nytt projekt.

How to be a Gentleman” är en komedi som hade premiär på den amerikanska kanalen CBS den 29 september. Serien kommer att sändas där på torsdagskvällar framöver.

Handlingen kretsar kring ”Andrew Carlson” (David Hornsby), en tidningskolumnist som desperat måste hitta nya sätt att komma på samma våglängd som tittarna. Han råkar återförenas med en kompis från gymnasiet som passar in på beskrivningen av läsarkretsen som han vill nå. Kompisen, ”Bert Lansing” är en sportig gymägare som spelas av Kevin Dillon. De två karaktärerna ”Andrew” och ”Bert” är ett ganska udda par.

De som saknar karaktären ”Johnny Drama” nu när Entourage sover en Törnrosasömn, kommer att glädjas åt att Kevin Dillon har givit honom ett nytt hem i ”How to be a Gentleman”.

”How to be a Gentleman” bygger på en bok med samma namn. David Hornsby spelar inte endast i huvudrollen utan är också skapare och exekutiv producent av TV-serien.

Till showen lockade Hornsby förutom Kevin Dillon flera proffs som bildar en stark ensemble.

Mest känd av de övriga skådespelarna är Mary Lynn Rajskub, ”datorgeniet Chloe O’Brian från 24”. Vidare är kanadensaren Dave Foley ett ganska väl känt ansikte även utanför sitt hemland, men kanske Foley är mer känd som rösten bakom karaktärer i bland annat ””Toy Story 2” och ”South Park”. I ensemblen finns dessutom Nancy Lenehan som också hon är en veteran i komediserier.

Producenten och skådespelaren David Hornsby själv har en lång bakgrund bland annat som producent från ”It’s Always Sunny in Philadelphia”, en succé-serie med Danny DeVito och Charlie Day i huvudrollerna. Hornsby har vidare med sig veteranproducenten Adam Chase, från ”Friends”.

Skämten i ”How to be a Gentleman” håller hög kvalite, är intelligenta och stundtals briljanta. Men det roliga är oftast subtilt och lätt att missa. Det ställer också tuffa krav på skådespelarna, som inte alltid är specialiserade på rätt slags kroppspråk för vissa scener. I sådana lägen blir det precis som när vem som helst ska berätta något humoristiskt men inte riktigt återger det roliga i rätt ordning.

Kevin Dillon seglar in med en smidig prestation. Dillon är så van att vara i ”Johnny Dramas” kläder att han kan vara rolig utan att ens säga något. Han är dessutom smart nog att inte vara för överdriven i sättet som han pratar eller rör sig. Men om den breda TV-publiken kommer att gilla hans val i längden kan bara framtiden utvisa.

Det är omöjligt att säga vilka serier som kommer att överleva i den extremt krävande amerikanska TV-världen. Matthew Perry (”Chandler från Friends”), gjorde exempelvis utmärkt ifrån sig i sin egen serie ”Mr. Sunshine”, men fick knappt några månader på sig innan kanalen ABC lade ner programmet efter blott 9 avsnitt.

”How to be a Gentleman” och Kevin Dillon gör också ett bra jobb. Om ensemblen får en chans att ”bli varma i kläderna” kan det bli många fler skratt de kommande säsongerna.