Inför ESC 2011

Tre artister, en tv-personlighet och en schlagerexpert ger sina synpunkter på de 43 tävlande bidragen i årets Eurovision Song Contest: Lotta Engberg, Andreas Johnson, Sarah Dawn Finer, Christine Meltzer och Thomas Lundin. Christer Björkman är programledare och försöker hålla ordning i klassen när åsikterna allt som oftast går isär.

– Det är den roligaste panelen jag haft, de tycker så kolossalt olika om låtarna vilket leder till spännande och hetsiga diskussioner, säger han.

Thomas Lundin är veteranen i gänget, och har varit med sedan 2004, resten är nykomlingar i sammanhanget.

Eurovision Song Contest 2010 vanns av tyska Lena Meyer-Landrut med låten ”Satellite” och tävlingen sänds i år från Düsseldorf i Tyskland. Första semifinalen sänds onsdag 10 maj och den andra sänds torsdag 12 maj, då Eric Saade tävlar för Sverige om en plats i finalen. I årets tävling ingår 43 bidrag och det är den slagfärdiga panelens jobb att säga vad de tycker om bidragens styrkor, svagheter och möjligheter i tävlingen. Finalen sänds lördag 14 maj.

Tisdag 19/4 SVT1 kl 21.00
Bidragen som bedöms i kväll kommer från Polen, Norge, Albanien, Armenien, Turkiet, Serbien, Ryssland, Schweiz, Georgien och Finland.

Tisdag 26/4 SVT1 kl 21.00
Bidragen som bedöms i kväll kommer från Malta, San Marino, Kroatien, Island, Ungern, Portugal, Litauen, Azerbajdzjan och Grekland.

Tisdag 3/5 SVT kl 21.00
Bidragen som bedöms i kväll kommer från Bosnien-Hercegovina, Österrike, Nederländerna, Belgien, Slovakien, Ukraina, Moldavien, Sverige, Cypern, Bulgarien, Makedonien, Israel och Slovenien.

Torsdag 5/5 SVT1 kl 21.00
Bidragen som bedöms ikväll kommer från Rumänien, Estland, Vitryssland, Lettland, Danmark, Irland, samt de fem länderna som redan är klara för final och som aldrig behöver kvalificera sig: Frankrike, Italien, Storbritannien, Tyskland och Spanien.

Kort om panelen i Inför ESC 2011

Christer Björkman
Född 1957 i Borås. Tävlingsproducent och artistansvarig för Melodifestivalen sedan 2002. Har själv medverkat i Melodifestivalen tre gånger: 1992, då han vann Melodifestivalen med ”I morgon är en annan dag”, men senare hamnade näst sist i Eurovision Song Contest i Malmö samma år (på 22:a plats), 1993 med ”Välkommen till livet” och 1999 med ”Välkommen hem”. Han har varit programledare för Inför Eurovision Song Contest sedan 2005.

Sarah Dawn Finer
Född 1981 i Stockholm. Sångerska, låtskrivare och skådespelare. Hon har sjungit med bland andra Peter Jöback, Moneybrother, Björn Skifs och Putte Wickman och har körat på en mängd plattor. Första gången hon deltog i Melodifestivalen var 2007 då hon tävlade med bidraget ”I Remember Love”, skrivet av henne själv och Peter Hallström. 2009 tävlade hon med bidraget ”Moving On”, som via Andra chansen gick till finalen i Globen och slutade på sjätte plats.

Lotta Engberg
Född 1963 i Överkalix. Sångerska, sångpedagog och programledare. Turnerade i Norden med olika dansband innan hon blev soloartist. Första gången Lotta Engberg var med i Melodifestivalen var 1984, då hon tillsammans med Göran Fristorp framförde ”Sankta Cecilia”, som hamnade på andra plats efter bröderna Herreys ”Diggi-loo diggi-ley”. Andra gången var 1987 då hon vann tävlingen med ”Fyra bugg och en Coca-Cola” och sedan tävlade i ESC och slutade på tolfte plats. 1988 tävlade hon med ”100 %”, som hon sjöng tillsammans med Triple & Touch, 1990 sjöng hon ”En gång till”, 1996 tävlade hon med ”Juliette & Jonathan” och sist var 2002, då hon tillsammans med Kikki Danielsson och Elisabeth Andreassen sjöng ”Vem é dé du vill ha”, som slutade på en tredje plats.

Christine Meltzer
Född 1974 i Stockholm. Programledare, komiker och skådespelerska. Hon har varit programledare för en rad svenska produktioner och har blivit utsedd till Sveriges roligaste kvinna för sina insatser inom komik och skådespel. Vintern 2010 var hon, tillsammans med Dolph Lundgren och Måns Zelmerlöw, programledare för Melodifestivalen och under hösten tog hon över programledarskapet för SVT:s tv-program Dansbandskampen.

Andreas Johnson
Född 1970 i Bjärred. Popsångare. Fick sitt stora genombrott med hiten ”Glorious” 1999. Deltog 2005 i Melodifestivalen med bidraget ”Sing For Me”, som slutade på tredje plats i Globen. Andra gången Andreas Johnson deltog i festivalen var 2007, då med ”A Little Bit Of Love” som slutade på andra plats i finalen. 2008 deltog Andreas Johnson och Carola Häggkvist i Melodifestivalen med bidraget ”One Love”, som tog sig till Andra chansen och 2010 tävlade han med bidraget ”We Can Work It Out”, som slutade på sjätte plats.

Thomas Lundin
Född 1974 i Hangö, Finland. Tv- och radioprogramledare, sångare och scenartist. Han är kanske mest känd som Melodifestival- och Eurovision Song Contest-fantast och har i många år arbetat som kommentator för den europeiska tävlingen för YLE. Han har varit panelmedlem i Inför ESC sedan 2004. Vid sidan av jobbet som programledare har Thomas Lundin arbetat med visor och med musikaler. 2009-2010 spelade han med i musikalen Play Me på Svenska Teatern i Helsingfors.