Ishockey-VM är världens största årligen återkommande vintersportevenemang

Ishockey-VM är världens största årligen återkommande vintersportevenemang. För sjätte året i rad produceras TV-sändningarna av det svenska företaget Mediatec.

Totalt väntas 250 miljoner tittare i 110 länder följa turneringen som började den 29 april och pågår till den 15 maj. Bakom kamerorna har Mediatec ett team med 82 personer vars uppgift är att tillsammans skapa hockey-upplevelser i världsklass för TV-publiken.

När världens bästa hockeynationer gör upp om världsmästartiteln i Slovakien produceras även TV-sändningar på högsta internationella nivå. Alla 56 matcherna från IIHF World Championship produceras med HD-kvalitet. Mediatec filmar och förser de sändande TV-bolagen runt om i världen med bilder, support, live-statistik med mera.

21 kameror används vid varje match och de har alla en specifik uppgift. Placeringarna är planerade in i minsta detalj, från de fjärrstyrda kamerorna inne i målen till den rakt ovanför mittcirkeln. Vissa kameror har till uppgift att fånga stämningen med översiktsbilder inne från arenorna, medan andra har till syfte att förmedla repriser.

– Tillsammans täcker de 21 kamerorna alla vinklar av matchen, förmedlar djup och variation och bidrar till att skapa hockeyupplevelser i världsklass till TV-publiken, berättar Kenneth Paterson som är vd i Mediatec Group, i pressmeddelandet.

Totalt arbetar 82 personer för Mediatec på plats i Slovakien. Cirka en tredjedel av dessa är stationerade i Bratislava under turneringen och en tredjedel i Kosice. Ytterligare en tredjedel arbetar med Viasat Sports bevakning. Efter 23 år är det nu sista året som Viasat sänder hockey-VM i Sverige.

– Man kan säga att alla personer som befinner sig bakom kamerorna är från Mediatec. Till skillnad från de kommentatorer och reportrar som TV-tittarna hör och ser. De kommer istället från TV-bolagen, förklarar Kenneth Paterson.

Under ishockey-VM arbetar Mediatec Broadcast Sweden AB (som är en del av Mediatec Group) på uppdrag av Infront Sport & Media som är ett internationellt rättighetsbolag. Mediatec producerar, distribuerar och sköter administration kring turneringen. 2006 gjordes ett avtal mellan dåvarande Dream Team Production och Infront inför hockey-VM i Riga. 2008 uppgick Dream Team i Mediatec och nuvarande kontrakt löper till och med 2013.

– Första året vi gjorde VM var 2006 i Riga, så vi har hunnit bygga upp mycket erfarenhet. Nu har vi avtal på att producera hockey-VM fram till 2013. Mediatec har fått uppdraget att producera turneringen eftersom vi anses vara en pålitlig leverantör med hög kompetens som bidrar med innovativa lösningar och säkerställer att sändningarna håller högsta internationella standard, avslutar Kenneth Paterson.