Kommer nya TV-serien ”Homeland” att bli nästa ”24”?

”Homeland” (TV, 2011) handlar om den amerikanske marinsoldaten ”Scott Brody” som har varit försvunnen i mellanöstern så länge att alla hemma trodde att han var död. Nu har Brody kommit hem efter en lång tids fångenskap och vill gå vidare med sitt liv. Han får en hjältes mottagande och uppvaktas av reportrar och presidenten. Men all uppståndelsen i kombination med många års tortyr medför att han kämpar med omställningen till det civila livet. Det blir inte lättare av att CIA-agenten ”Carrie Anderson” (Claire Danes) misstänker den forne krigsfången Brody för att vara ett terroristhot.

Liksom med succéen ”24” är detta en thriller där man inte vet säkert vem som egentligen är ”god” eller ”ond”. Agent Andersons teori är att Sergeant Brody hjärntvättats till att infiltrera USA och numera är en al Qaeda-allierad, som planerar ett terroristdåd. Hennes spionkolleger och andra, såsom höga militärer och politiker, undrar om hon har blivit fanatiskt paranoid och kanske måste läggas in på mentalsjukhus.

Serien sänds av Showtime Channel som ligger bakom program som Dexter, Californication, The Tudors, The L Word, Nurse Jackie och Weeds.

Liksom med sina kanalkolleger befolkas serien av flera kända ansikten inom TV- och biovärlden. Birollerna spelas av Mandy Patinkin (Criminal Minds) och Morena Baccarin (”Anna” i den nya versionen av ”V”). Sergeant Scott Brody spelas av Damian Lewis som senast är känd från ”Life”. Huvudskådespelerskan Claire Danes har mest gjort långfilmer, såsom Stardust och Terminator 3.

Intrigen är beprövad på bioduken, men går det att hålla uppe intresset i en TV-serie? Om producenterna lyckas med detta, så får svenska tittare hålla utkik efter ”Homeland”, eftersom serien då sannolikt lär köpas in till Sverige.

”Homeland” har premiär i USA 2 oktober (2011).