Lyxfällan – Premiär på TV3

Dennis samlar på obetalda räkningar

Sorterar du dina räkningar under flikarna ”betalda” eller ”obetalda”? Hemmas hos trebarnsföräldrarna Dennis och Maria hittar vi ett annat system – de märker kravbreven med ”snart” och ”så småningom”. Vilket i klartext betyder så gott som aldrig. I Lyxfällan får vi den här veckan möta familjen som har alla papper i ordning – men noll koll på ekonomin.

Lastbilschauffören Dennis och lokalvårdaren Maria träffades redan som tonåringar. Maria var utbytesstudent från Filippinerna, och för sju år sedan flyttade Maria till Sverige och kärleken. Deras ekonomiska problem började på allvar när företaget som Dennis jobbade på gick i konkurs. Dennis hade redan prickar hos Kronofogden, och Maria tvingades ta flera lån för att familjen skulle klara sig när Dennis var arbetslös.

Det har dock inte hindrat framför allt Dennis från att köpa, köpa, köpa. Om du sen lägger till en treårig mammaledighet när Maria sökte jobb så får du… just det: Ekonomiskt kaos. När Lyxfällans experter kommer till Dennis och Maria möts de av en aldrig tidigare skådad kombination av ordning i pappershögarna men noll koll på ekonomin. Ett stort problem är att Dennis och Maria har helt skilda ekonomier.
– Det här är sandlådenivå, säger Lyxfällans Magnus Hedberg.

Trots att Dennis märker upp sina räkningar i ”snart”, ”så småningom” och ”snarast” så är deras illröda ”betald”-stämpel så gott som oanvänd. Räkningshögen växer för varje månad men Dennis vill ändå flytta till en större bostad – trots att han inte har råd med den de har nu.

Avsnitt 2 av 12.

Det här är Lyxfällans experter:
Patrick Grimlund är civilekonom, entreprenör och ledarskapscoach. Doktorerar i företagsekonomi med specialisering på executive coaching vid Uppsala universitet.

Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap.