Mobil Bredband – Billigare och Snabbare

Mobilt bredband har blivit billigare och bättre. Genomsnittspriset för ett mobilt bredbandsabonnemang är 34 % billigare idag än för fem år sedan och hastigheten man surfar med är 20 gånger snabbare enligt undersökning av prisjämförelseföretaget Prisfakta.

Nedladdningshastigheter som marknadsfördes för fem år sedan var på 0,384 – 3,6 Mbit/s, idag marknadsför operatörerna hastigheter på mellan 6 – 80 Mbit/s.

– Hastigheten i dagens 4G nätet marknadsförs med nedladdningshastighet på 80 Mbit/s. I praktiken blir nedladdningshastigheten ofta mellan 20-40 Mbit/s, säger Ola Josefson på Prisfakta. Flera faktorer påverkar vilken hastighet man får som avståndet till basstationen, är man inomhus eller utomhus etc. Intressant är att Ericsson som är världsledande inom 4G, deras nya specifikationer för nästa version av 4G ger hastighet på 1000 Mbit/s, 12 gånger högre än dagens version och att den skall vara på marknaden inom tre år.

– Undersökningen Prisfakta genomfört visar att ofta erbjuds de bästa erbjudandena om man nytecknar ett abonnemang för mobilt bredband i stället för att behålla gammalt abonnemang, säger Ola Josefson. Det är stora prisskillnader mellan operatörernas avgifter för mobilt bredband, ofta finns någon kampanj där priserna är runt halva priset mot “normalpris”. Men man måste läsa villkoren noga, ofta marknadsförs ett pris som enbart gäller under några månader, därefter kan månadsavgiften vara flera gånger högre. Skall man göra det enkelt för sig, använd en jämförelsetjänst för att se verkliga kostnaden, företag som Pricerunner, Prisjakt och Prisfakta jämför samtliga operatörer.

Prisfakta arbetar med konsumentfakta på Internet inom telekom och privatekonomi. Levererar jämförelsetjänster till företag som Prisjakt och Pricerunner.