Norges FM-nät kommer att släckas ned

Det norska FM-nätet kommer att släckas vid utgången av 2017. Det är ett besked som glädjer Synnöve Björke, chef för Elektronikkbransjen i Norge.

– Vi är mycket glada att det nu kommer ett klargörande om övergången till digitalradio. Det är viktigt för aktörerna i branschen att kunna ge en bra information om övergången till kunderna som köper radio, säger hon i ett pressmeddelande. Hittills har det varit förvirring kring vad regeringen skulle besluta, framför allt har vi väntat på en plan för släckningen av FM-nätet.

Efter beskedet kommer nu många att börja ersätta sin FM-radio mot ny digital utrustning. DAB-radio har varit till försäljning en längre tid, men försäljningen har hittillls varit liten.

– Vi räknar med stora förändringar här. Mitt råd till aktörerna inom branschen är att från och med nu rekommendera köp av en kombinerad FM och digitalradio. FM kommer att vara viktigt under några år på grund av att det digitala radionätet inte utvecklas överallt på en gång, säger Synnöve Björke.

De nya digitala radioapparaterna har DAB eller DAB+-standarden. Dessutom har många av dem utrustats med Internet, antingen för att ansluta till bredbandskabel eller ta emot signal från trådlösa datanät.