Nu får fler HDTV via marknätet

Nu kan boende på Gotland och i delar av Jönköping och Kronobergs län se hdtv via marknätet. Den 1 april börjar åtta kanaler att sända över ön och från sändarstationerna Finnveden och Vislanda.Kanalerna är dels fri-tv-kanaler, som går att titta på utan abonnemang, dels betal-tv-kanaler som ingår i Boxers tv-paket. Sveriges Televisions båda huvudkanaler – SVT1 och SVT2 – kommer båda att sändas i hdtv.

– Åtta hdtv-kanaler sänder i marknätet idag och vi är mycket stolta över att distribuera alla de fem stora tv-kanalerna i Sverige i hd. Det är det bara marknätet som gör i dagsläget, säger Stephan Guiance, Sverigechef för Teracom i pressmeddelandet.

De högupplösta kanalerna distribueras från sändarstationen Visby Follingbo. Tekniken som möjliggör hdtv i marknätet är standarden DVB-T2 och komprimeringstekniken MPEG4. DVB-T2 gör det möjligt att sända flera megabit per sekund och för att utnyttja sändarnäten maximalt och få plats med hdtv-sändningarna krävs att de komprimeras med den nya tekniken MPEG4.

För att kunna se hdtv via marknätet krävs att tittaren har en hd-ready tv och en mottagare som klarar DVB-T2 och MPEG4 (inbyggd eller i separat box). Några av kanalerna är fria, men för att se hela utbudet krävs abonnemang hos Boxer.

Idag kan cirka 75 procent av Sveriges befolkning se hdtv via marknätet. Teracom jobbar för att 95 procent av befolkningen ska kunna nås av hdtv-sändningarna i slutet av 2011.

Rätt antenn på taket

Digital-tv via marknätet sänds idag ut i UHF-bandet och tas emot med en vanlig tv-antenn. Hdtv-kanalerna kommer att sändas i två nya nät. Det ena nätet, mux 6, kommer att använda frekvenser i UHF-bandet, medan mux 7, kommer att använda frekvenser i VHF-bandet. Det innebär att hushållen på Gotland, som vill kunna titta på alla hdtv-kanaler, även behöver en antenn som klarar VHF.

– Orsaken till att vi använder VHF-bandet på Gotland är att det i dessa områden saknas utrymme i UHF-bandet. Så genom att använda VHF kan vi nå ut i hela landet med hdtv-kanalerna, säger Lotta Darlin, pressansvarig Teracom.

Hdtv-kanaler marknätet:

SVT1 HD
SVT2 HD
TV3 HD
TV4 HD
Kanal 5 HD
National Geographic Channel HD
MTVN HD
Canal+ HD