Nu får fler orter får HDTV via marknätet

Nu kan boende i Falun, Borlänge och Västervik se hdtv via marknätet. Den 1 februari börjar sex kanaler att sända. Kanalerna är både fri-tv-kanaler som går att titta på utan abonnemang, och betal-tv som ingår i Boxers tv-paket. Sveriges Televisions båda huvudkanaler – SVT1 och SVT2 – kommer båda att sändas i hdtv.

– Idag kan cirka 75 procent av Sveriges befolkning se hdtv via marknätet. Sändningarna i Falun och Borlänge är starten för nästa utbyggnadsfas. Teracom jobbar för att 95 procent av befolkningen ska kunna nås av hdtv-sändningarna i slutet av 2011, säger Stephan Guiance, Sverigechef för Teracom, i pressmeddelandet.

De högupplösta kanalerna distribueras från sändarstationerna Falun/Lövberget och Borlänge Idkerberget. För Västerviks del sker sändningarna via masten i Fårhult. Tekniken som gör hdtv i marknätet möjligt är standarden DVB-T2 och komprimeringstekniken MPEG4. DVB-T2 gör det möjligt att sända flera megabit per sekund, men för att utnyttja sändarnäten maximalt och få plats med hdtv-sändningarna krävs att de komprimeras med den nya tekniken MPEG4.

För att kunna se hdtv via marknätet krävs att tittaren har en hd-ready tv och en mottagare som klarar DVB-T2 och MPEG4 (inbyggd eller i separat box). Flera av kanalerna som nu kan ses i hd är fria, men för att se hela utbudet krävs abonnemang hos Boxer.

Hdtv-kanaler marknätet:

SVT1 HD

SVT2 HD

MTVN HD

National Geographic Channel HD

CANAL + Sport HD

Kanal 5 HD