Nu höjs kvaliteten i SVT Play

SVT uppgraderar idag SVT Play med så kallad ”dynamic streaming” som anpassar bildkvaliteten efter användarnas dator och uppkopplingshastighet. Tjänsten fungerar helt per automatik.

Eftersom tjänsten anpassar sig efter uppkopplingen kan man nu ta del av SVT Play även när surfhastigheten är begränsad, t ex via 3G modem eller på offentliga platser, utan att det buffrar. Något som är extra användbart i semestertider när många är på resande fot, sitter i sommarstugan eller i segelbåten.

SVT:s tidigare premium-tjänst SVT Play Prima blir alltså en del av basutbudet i SVT Play när allt utbud samlas på ett och samma ställe. Kodning av program för ”dynamic streaming” påbörjas från och med idag 21 juni. Program som visats i SVT före det datumet kommer inte att omfattas av tjänsten med undantag för dramautbudet som direkt från starten erbjuds i den bättre bildkvaliteten.

Programmen i SVT Play erbjuds i fyra olika kvaliteter: 320, 850, 1400 och 2400 kbit/s.

Kvaliteten anpassas automatiskt efter storleken på spelaren. I fullskärmsläget levereras ända upp till 2400 kbps med en upplösning på 1280 * 720 bildpunkter. Sport- och nyhetsprogram kodas till en början i 320 och 850 kbps. Så småningom kommer även livesändningar att kodas med den uppgraderade tekniken.