Nu kan fler se HDTV via Boxer

Nu kan boende i Uddevalla, Trollhättan, Örnsköldsvik Ås eller Köpmanholmen se hdtv via marknätet. De åtta kanalerna som börjar sända är både fri-tv-kanaler, som går att titta på utan abonnemang, och betal-tv-kanaler som ingår i Boxers tv-paket. Sveriges Televisions båda huvudkanaler – SVT1 och SVT2 – kommer båda att sändas i hdtv.

– Åtta hdtv-kanaler sänder i marknätet idag och vi är mycket stolta över att distribuera alla de fem stora tv-kanalerna i Sverige i hd. Det är det bara marknätet som gör i dagsläget, säger Stephan Guiance, Sverigechef för Teracom, i pressmeddelandet.

De högupplösta kanalerna distribueras från sändarstationerna Uddevalla Herrestad och Trollhättan, samt Örnsköldsvik Ås och Köpmanholmen. Tekniken som möjliggör hdtv i marknätet är standarden DVB-T2 och komprimeringstekniken MPEG4. DVB-T2 gör det möjligt att sända flera megabit per sekund och för att utnyttja sändarnäten maximalt och få plats med hdtv-sändningarna krävs att de komprimeras med den nya tekniken MPEG4.

För att kunna se hdtv via marknätet krävs att tittaren har en hd-ready tv och en mottagare som klarar DVB-T2 och MPEG4 (inbyggd eller i separat box) samt en hdmi-kabel mellan mottagare och box. Två av kanalerna är fria, men för att se hela utbudet krävs ett abonnemang hos Boxer.
Rätt antenn på taket

Digital-tv via marknätet sänds idag ut i UHF-bandet och tas emot med en vanlig tv-antenn. Hdtv-kanalerna kommer att sändas i två nya nät. Det ena nätet, mux 6, kommer att använda frekvenser i UHF-bandet, medan mux 7, kommer att använda frekvenser i VHF-bandet. Det innebär att hushållen som hämtar sin signal från Uddevalla Herrestad eller Trollhättan, och vill kunna titta på alla hdtv-kanaler, även behöver en antenn som klarar VHF.

– Orsaken till att vi använder VHF-bandet är att det i dessa områden saknas utrymme i UHF-bandet. Så genom att använda VHF kan vi nå ut i hela landet med hdtv-kanalerna, säger Lotta Darlin, pressansvarig Teracom.

Hdtv-kanaler marknätet:
SVT1 HD
SVT2 HD
TV3 HD
TV4 HD
Kanal 5 HD
National Geographic Channel HD
MTVN HD
Canal+ HD