Nya kanaler i marknätet

På måndag startar MTG Radio en ny pratkanal i FM-bandet, Radio1. Samtidigt startar även fyra radiokanaler i det digitala pilotnätet. Kanalerna är Rix FM, Bandit, NRJ och Radio 1.

Det är ett stort steg att starta en ny pratkanal, vilket vi gör nu. I en nära framtid där en pratradiokanal ges möjlighet att via digitalradio nå hela landet, finns det kommersiell bäring i formatet, säger Christer Modig, programdirektör MTG Radio.

Digitalradiopiloten är ett samarbete mellan Teracom och programbolagen. Piloten ger möjligheter att utvärdera teknik, innehåll och mottagning inför en kommande bred lansering av digitalradio. I dags-läget sänder Teracom ett 20-tal kanaler med DAB+ i det digitala testnätet som når lyssnare i Stockholm, Uppsala och Gävle.

Digitalradion ger en ökad valfrihet genom att fler kanaler kan sändas i hela landet och inte bara i storstadsregionerna, vilket är fallet idag. De tillgängliga frekvenserna ger plats för upp till 60 nationella, regionala och lokala kanaler, vilka kan tas emot på alla de ställen där radion fungerar, inklusive bilen och sommarstugan.

Det är modigt av MTG att starta en ny kanal på samma sätt som det krävs mod att kasta av sig den analoga kostymen. Digitalradio med rätt förutsättningar ger möjlighet för ett väsentligt ökat programutbud, till exempel Radio1 över hela Sverige, samtidigt som distributionskostnaderna mer än halveras, säger Per Gunnarsson Borgå, produktchef Radio på Teracom.