P1 uppmärksammar Dawit Isaak och Dag Hammarskjöld

Med anledning av att det i dagarna är 10 år sen Dawit Isaak greps och att det är 50 år sen Dag Hammarskjöld omkom sänder P1 i helgen specialprogram.

Fredag 16 september

Kl. 19:03
Radioteatern: Hopp – Historien om Moses och Mannas kärlek

Premiär för en diktsvit av Dawit Isaak. Dramatiserad och regisserad av Carl-Otto Evers.

Här hörs ett ungt eritreanskt kärlekspar som gör allt för att hålla ihop, trots motstånd från sin omgivning.

Efter föreställningen: Ett samtal om Dawit Isaak och hans skrivande. Delar av tidningen Setits artiklar läses upp, artiklar som fick en regim att förbjuda yttrandefrihet och fängsla de skrivande.

Medverkande:
Alem Berhane, ungdomsvän
Karl Hoff, dramatiker
Björn Thunbäck, journalist
Svante Weyler, bokförläggare
Samtalet leds av Kerstin Brunnberg

Lördag 17 september

Kl. 11.03
Medierna

Den 23 september är det tio år sedan svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak greps i Asmara, anklagad för att vara ett hot mot rikets säkerhet. Fallet fick till en början mycket lite uppmärksamhet, trots att det handlade om en svensk medborgare som gripits i en diktatur. Dawit har hunnit bli 47 år och sitter fortfarande fängslad, under hårda förhållanden, utan rättegång.

Söndag 18 september

Kl. 20.03
I de låga molnen dog ljuset
En intervju med Sture Linnér – undergeneralsekreterare i Kongo och Dag Hammarskjölds närmaste man vid tidpunkten för kraschen. Sture Linnér satt i olycksplanet men lämnade det strax före starten på Hammarskjölds order. Sture Linnér vill idag vederlägga ryktet att Hammarskjöld själv fått planet att störta, och han vill dessutom avliva myten om generalsekreteraren som den kylige intellektuelle; tvärtom hade han varma sidor som kom fram i offentliga sammanhang.
Ett program av Magnus Berg från 2006.

Dessutom: Samtal om Dag Hammarskjölds betydelse idag
Minnesprogram om Dag Hammarskjöld med Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktkunskap, Mats Svegfors, Vd Sveriges Radio och Stina Oscarson, chef Radioteatern.