Qbrick får franska ägare

Qbrick är Europas ledande streaming leverantör av webb- och mobil-TV och säljs nu till franska TDF med huvudkontor i Paris. TDF är Europas största distributör av TV-utsändningar

.Qbrick kommer att ingå i TDF Media Service division som strävar efter att bli Europas främsta leverantör av ’TV Everywhere’ -lösningar för mediebolag och företagssektorn.

Qbrick har de senaste åren vuxit kraftigt genom både förvärv och organiskt, främst i Norden. Qbrick levererar molnbaserade streaming media tjänster till alla terminaler och kunderna är främst TV-kanaler och större företag. Genom förvärvet kommer TDF att få tillgång till såväl Content Delivery Network -teknik dvs. plattformen för att distribuera video över internet som en ledande lösning för att hantera video till olika terminaler, Online Video Platform, för sina TV-kunder på den europeiska marknaden.

– Det har varit av yttersta vikt att hitta en partner som kommer att fortsätta att förvalta Qbricks affärsidé sedan det grundades 1999 – att leverera helhetslösningar för hantering av rörliga bilder över internet, säger Peder Matsgård, grundare av Qbrick.

– Nu möts det traditionella sättet att distribuera TV via markutsändning med det nya sättet att distribuera TV via internet. Bäst på att kombinera dessa två världar vinner och det är anledningen till varför TDF köper Qbrick. Vi är så klart entusiastiska över att tillsammans med TDF kunna ta vår ledande marknadsposition i Norden och fortsätta erövra kontinentala Europa, forsätter Peder Matsgård som kommer att sitta kvar i styrelsen och vara rådgivare till bolaget.

– För Qbricks befintliga kunder kommer sammanslagningen att vara av stort värde. Genom TDF kommer vi att få tillgång till mer FoU och få ytterligare kunskap om mediebranschen. Men ännu viktigare, att vara del av en större företagsgrupp innebär, att vi har resurser att alltid leverera de senaste och marknadsledande lösningarna till våra kunder, säger Eric Matsgård VD för Qbrick.

TDF-koncernen har en omsättning på 1,5 miljarder Euro, där 36 % kommer från digitala och analoga TV-sändningar. Webb-och mobil-TV är den snabbast växande trenden inom TV-marknaden och denna koalition gör det möjligt att ta sig an den europeiska marknaden tillsammans.

– Qbrick är ett mycket framgångsrikt och stabilt företag med en beprövad affärsmodell och en talangfull grupp i Norden. Vi är särskilt imponerad av deras långvariga kundrelationer med stora TV-bolag och företag. Efterfrågan på ’TV Everywhere’ -lösningar är stark just nu och vi tror att TDF och Qbrick tillsammans kan bli den ledande leverantören i detta utrymme, säger Julien Seligmann, chef för TDF Media Services division.