Radio Nord firar 50

Onsdagen den 8 mars 1961 klockan 10 på förmiddagen startade Radio Nord sina sändningar från skeppet Bon Jour på internationellt vatten i Östersjön. Sändningarna, med lättsam musik, småprat, nyheter och inte minst reklam, väckte stor uppmärksamhet i hela Sverige. Radio Nord blev snabbt en succé bland lyssnarna – och ett bekymmer för de ledande politikerna som inte tyckte om att Sveriges Radios monopol bröts av en radiostation utanför svensk lagstiftning.

Med Radio Nord kom topplistor och nyheter varje timme in i de svenska radioapparaterna.

Sveriges Radio, som haft sändningsuppehåll när Radio Nord startade, agerade snabbt och fick pengar för att starta Melodiradion (senare P3) för att konkurrera med Radio Nord.

Bakom kulisserna jobbade dock politiker och tjänstemän för att hitta ett sätt att stoppa piratradion i Östersjön. Inte minst upprördes många beslutsfattare av reklaminslagen, som ansågs som stötande. Många retade sig också på Radio Nords direktör Jack S. Kotschack, som höll en mycket hög profil.

Efter bara 16 månader var det slut, när den svenska riksdagen, instiftade vad som kallades Lex Radio Nord. Lagen innehöll förbud mot svenska företag att annonsera på radiostationen, att arbeta där eller att leverera varor till skeppet.

I många år förvarade journalisten Jan Kotschack flera lådor med material om Radio Nord på vinden. Ljudband, foton och papper som han sparat efter sin pappa Jack. För drygt ett år sedan släpptes hans bok »Stick iväg, Jack: Historien om Radio Nord« av Premium Publishing, som ingående beskriver hela äventyret.

This article has 1 comment

 1. Radio Nord Topp 20 nu på Radio Haninge Direkt torsdagar kl 19,30.
  För din information.

  http://www.radiohaninge.se/proginfo.asp?progid=122

  Välkommen lyssna online.

  http://www.radiohaninge.se/lyssna.asp

  Med vänlig hälsning
  Radio Haninge Direkt
  Rolf Karlström