Radioleaks öppet

Nyligen öppnade Radioleaks, en krypterad tjänst för alla som vill lämna information till Sveriges Radio. Det är den första tjänsten i sitt slag i Sverige och kan användas av källor som har information av nationell eller internationell betydelse. Men det är också en tjänst för medborgare i det lokala samhället, i en kommun eller region som har information som är viktig att publicera.

– Sveriges Radio finns i hela landet, men att bevaka och skildra varenda del av samhället är i princip omöjligt. Vi är beroende av att medborgare berättar för oss om det viktiga som händer i deras vardag, det som aldrig avslöjats eller skildrats. säger Rolf Stengård, redaktör för undersökande journalistik vid Sveriges Radio.

– Radioleaks är ett bra verktyg för den som på ett säkrare, krypterat och anonymt sätt vill ge oss information, säger Rolf Stengård.

Materialet kommer att bearbetas och granskas av journalister, reportrar och ansvariga utgivare för att skapa journalistik. Om det leder till en publicering kommer informationen att ha utsatts för samma granskning och värdering som annat material, och publiceringen styrs av samma publicistiska regler som gäller hela Sveriges Radios verksamhet.

– Att ta beslut om att överlämna information, att bli en källa, att vara en whistleblower, det är inte ett lätt beslut. Med Radioleaks har vi ökat säkerheten för den som vill lämna information till oss, säger programdirektör Björn Löfdahl.

Radioleaks: www.radioleaks.se