Rättigheterna till NHL-hockey

Den internationella mediekoncernen Modern Times Group tillkännagav idag att man har förvärvat de exklusiva  distributionsrättigheterna till nordamerikanska National Hockey League (NHL) i Sverige, Norge, Danmark och Finland från Medge Consulting.

Rättigheterna innefattar, men är inte begränsade till, exklusiva direktsändningar via fri-TV, betal-TV och internet, till och med slutet av 2015-2016 års säsong. MTG har haft rättigheter till NHL sedan oktober 2009.

MTG har rättigheterna till att direktsända cirka 1.300 NHL-matcher per säsong i Norden, på sina betal-TV-kanaler samt Viaplay, koncernens online-tjänst för streaming av video. Vissa matcher kommer även sändas på MTG’s fri-TV-kanaler.

NHL-säsongen 2011-2012 inleddes med mötet mellan New York Rangers och Los Angeles Kings samt the Anaheim Ducks på Ericsson Globe Arena i Stockholm, samt med the Anaheim Ducks som mötte Buffalo Sabres på Helsinki Hartwall Arena. Samtliga tre matcher direktsändes på Viasats kanaler och Viaplay.

Svenska tittare kommer att kunna se direktsända NHL-matcher på betal-TV-kanalen Viasat Hockey, samt på Viasat Sport som är en betal-TV-kanal inom premiumsegmentet. Vissa matcher kommer även att visas på fri-TV-kanalen TV10.

Norska tittare kommer att kunna se direktsända NHL-matcher på ishockeykanalen Viasat Hockey samt Viasat Sport HD som är en betal-TV-kanal inom premiumsegmentet. Vissa matcher kommer även att visas på fri-TV-kanalen Viasat 4.

Danska tittare kommer att kunna se direktsända NHL-matcher på TV 2 Sport, en betal-TV-kanal inom premiumsegmentet, som MTG driver tillsammans med TV 2 Danmark.

Finska tittare kommer att kunna se direktsända NHL-matcher på ishockeykanalen Viasat Hockey, samt på Nelonen Pros sportkanaler, som ägs av Sanoma Media i strategiskt samarbete med MTG.

Samtliga NHL-matcher kommer att kunna ses över internet på Viaplay i de fyra länderna och Viasats satellit-TV-kunder kommer att kunna välja mellan de ovanstående kanalerna och Viasat Xtra-kanaler när flera matcher spelas samtidigt. Sändningarna kommer också att innehålla ett program med dagens höjdpunkter.

Hans-Holger Albrecht, VD och koncernchef för MTG, kommenterade:

– NHL är den ishockeyliga som har flest tittare i världen. Den attraherar en stor TV-publik i Norden och när matcher spelas lokalt i Norden drar de stora åskådarskaror. Detta återspeglar både sportens popularitet och det faktum att flera nordiska hockeyspelare deltar i turneringen. Det är mycket viktiga rättigheter för oss, och detta är den första gången som vi har säkrat exklusiva rättigheter på ett flertal plattformar i flera länder.

– Detta är ett unikt avtal, som innebär att alla NHL-matcher för första gången kan ses i de Nordiska länderna, säger John Collins, COO på NHL. Detta distributionsavtal ger NHL fans i Norden en enastående möjlighet att både se våra matcher och spelare. Det är en seger för NHL Hockey och en seger för våra fans.

– För första gången kommer alla NHL-matcher att sändas av Viasat. Fler matcher än någonsin kommer att visas i de nordiska länderna samt även ett nytt program, med dagens höjdpunkter, vilket gör att detta avtal kommer att glädja NHL-fans under många år framöver, sa Peter Liljestrand, delägare i Medge Consulting.