Satsa på ett aktivare fredagsmys med hela familjen!

Ordet ”fredagsmys” tog sig in i Svenska Akademiens ordlista förra året. Huvudsyftet med begreppet fredagsmys är att umgås tillsammans med familjen. God mat i tv-soffan är vanligast. Så många som sju av tio barnfamiljer i Sverige fredagsmyser tillsammans varje vecka. Larmrapporter visar dock att myset tär på hälsan. Undersökningar stödjer i sin tur att rörelseaktiva spel som Kinect för Xbox 360 är ett hälsosammare alternativ.  Barn förbränner nästan fyra gånger så mycket energi när de spelar aktiva tv- och dataspel som när de vilar. Framför allt är det kul för hela familjen.

”Fredagsmys” som företeelse är relativt ny och är en familjeaktivetet förlagd till just fredagskvällen när man njuter av att arbetsveckan är slut: Man samlas kring TV-n och äter god mat, gärna i soffan. Fredagsmyset har blivit så etablerat som begrepp att ordet tog sig in i Svenska Akademiens ordlista förra året. Fredagsmyset är heligt för många barnfamiljer och sju av tio barnfamiljer i Sverige fredagsmyser tillsammans varje vecka. Hela 98 procent av familjerna fredagsmyser minst en gång i månaden.

 

Larmrapporter visar dock att myset tär på hälsan. Stillasittandet ökar och maten förknippad med fredagsmyset är ofta onyttig. Att man ska sluta mysa tillsammans är dock inget alternativ. Med nyttigare mat och andra aktiviteter än att sjunka ner i TV-soffan finns det all anledning att fortsätta fredagsmysa. Undersökningar stödjer att rörelseaktiva spel som tex Kinect för Xbox 360 är ett hälsosammare alternativ till TV-soffan. I Sverige pågår sedan i juni 2011 projekt Kinect på Rikscentrum Barnobesitas på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Några säkra resultat är för tidigt att säga något om. Det man lagt märke till hittills är att det har varit lätt att få deltagare till denna studie och att intresset är stort och positivt.

 

”För de fåtal patienter som hittills genomgått hela studieperioden kan man se att vikten är oförändrad. Vi menar att detta utgör en avsevärd förbättring från föregående år då vikten alltid har ökat med flera kilo. Konditionen hos barnen är tydligt förbättrad till skillnad mot vanliga mönstret då vi sett en försämring under sommaren. Även en förbättring i självkänslan har noterats, säger Sofia Trygg Lycke, Leg Barnsjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset.”

Kinect för Xbox 360:

Kinect för Xbox 360 är en sensor som fungerar tillsammans med din Xbox 360 och ger underhållningen en ny dimension. Kroppen är handkontrollen och forsränning, racing med snabba bilar och att ta sig igenom hinderbanor styrs med hjälp av kroppsrörelser, rösten och handgester. Det finns idag spel för alla, från gulliga Kinectimals till mängder av olika sporter och actionfylld racing i Forza Motorsport 4. Dessutom är Kinect inte bara spel. Med Kinect blir det roligare och mer interaktivt än någonsin att  videochatta, titta på film och lyssna på musik. Och Kinect finns bara till Xbox 360.

Kinect för Xbox 360 är enligt Guiness World Records ”den snabbast säljande konsumentprodukten inom hemelektronik”.