Sharp tar pulsen på fotbollsfans inför EM 2012

Hur passionerade är de europeiska fotbollsfansen när det gäller deras favorit­ sport? Som officiell sponsor av EM i fotboll 2012 i Polen och Ukraina kommer Sharp på olika sätt mäta detta. Därför genomförs nu den största under­ sökningen någonsin – Sharp FanLabs – kring vilka känslor fansen egentligen har när det gäller fotboll.

Pulsen ökar och hjärtat slår hårdare. Men vad är det egent­ligen som händer fysiskt och psykiskt med ett fotbollsfan under en match? Är span­jorer och italienare de mest passionerade fotbollsälskarna? Är tyskarna verkligen så rationella som det påstås?
Är engelska fotbollsfans villiga att göra mer än holländare, polacker eller svenskar för att just deras lag ska vinna? Och vilket lag har de mest trogna fansen när slutspelet hägrar?

Det finns få sporter som engagerar så många och så mycket som fotboll. Och det är många känslor som rör sig i kroppen när man tittar på en match – förväntan, hopp, förtvivlan, glädje och besvikelse. Hittills har dock ingen försökt ta reda på hur fansen egentligen reagerar under en match, och på vilket sätt känslorna kan skilja sig mellan olika länder.

Undersökningen som Sharp därför startat kallas Sharp FanLabs. Den genomförs genom att mäta olika reaktioner och känslor hos fansen. Resultatet av under­ sökningen kommer att presenteras på en webbplatswww.sharpfanlabs.com.

En central del i undersökningen är FanLabs­långtradaren med sittplatser för fotbollsfans, där FanLabs experter med hjälp av biometrisk utrustning kan mäta fansens olika reaktioner och känslolägen. Den användes första gången med gott resultat i samband med EM­kvalmatchen mellan Spanien och Skottland den 11 oktober i år. FanLabs­bilen kommer att turnera runt om i Europa fram till juni 2012, och ska sedan användas i samband med slutspelsmatcherna i Polen och Ukraina.

– Sharp har under många år engagerat sig i fotboll på hög nivå. Redan 1983 gick företaget in som sponsor för Manchester United och har under flera år även sponsrat Champions League. Som en av huvudsponsorerna i fotbolls­EM vill vi nu ta det ett steg längre. Sharp FanLabs är den största kartläggningen av passionen för fotboll och här förenas teknik och sport på ett spännande sätt, säger Carl Frögelius, som är vd för Sharp Electronics i Norden.