Sju kanaler har fått tillstånd att distribuera HDTV

Sju kanaler har fått tillstånd att distribuera hdtv i Teracom-koncernens marksända tv-nät. Under senare delen av året beräknas sändningarna vara igång.

– Nu går hdtv från att vara en nischprodukt till något för alla. Med de kanaler som idag har fått tillstånd kommer marknätet och Boxer få möjlighet erbjuda ett omfattande utbud av hdtv. Programutbudet, i kombination med marknätets fördelar kring enkelhet, täckning och mobilitet gör att det nu finns förutsättningar för att hdtv kommer att lyfta i Sverige på ett par års sikt, säger Crister Fritzson, vd Boxer och koncernchef Teracom, i pressmeddelandet.

I och med tillståndsgivningen från regeringen och Radio- och TV-verket kommer tv-sändningar i högupplöst format i marknätet att bli verklighet. Nu inleder Teracom-koncernen arbetet med att sätta samman programpaket från Boxer samtidigt som utbyggnaden av nätet fortsätter.

Hdtv har funnits i Sverige i ett antal år. Med sändningar i marknätet, som når i stort sett hela den svenska befolkningen, tros antalet hushåll som kommer att titta på högupplöst tv att stiga. Under senare delen av 2010 beräknas sändningarna att vara igång och nätet byggs ut etappvis.

Utöver hdtv-kanalerna fick även fem kanaler tillstånd att sända standard-tv i marknätet. Hdtv-kanalerna kommer att sända med komprimeringsstandarden MPEG4 samt den senaste utsändningsstandarden DVB-T2. DVB-T2-mottagare kommer att finnas tillgängliga inför lanseringen av hdtv i marknätet, både i boxar och inbyggda i tv-apparater.