Sjukhuset – Måndag på TV3

Trafikolyckor, Förlossningar och sjukhusets egen syster dracula

En nyfödd pojke som brutit armen, svåra förlossningar och allvarliga skador efter trafikolyckor. Så ser några av uppgifterna ut för personalen på Universitetssjukhuset i Linköping den här veckan.

I denna säsong av Sjukhuset får vi för första gången möta personalen på Universitetssjukhuset i Linköping. Sjukhuset är med sina 4.900 anställda ett av Sveriges större, och de olika specialistavdelningarna tar emot komplicerade och allvarliga fall från hela landet.

Avsnittsinformation, v 38:

Måndag 19/9:
Elisabeth på neonatal-avdelningen tittar till en liten nyfödd kille som fått en tuff start i livet. I komplikationen under förlossningen bröt pojken ena armen och de första dagarna har varit lite kämpiga. Christer och Patrik åker med ambulansen till Olle som ligger hemma i väntan på att amputera sitt ena ben. Olle vill inte vara till besvär, men det visar sig att han fått feber och eftersom risken för blodförgiftning är hög får han följa med in till akuten.

Tisdag 20/9:
På akuten rusas Mattias in efter en motocrossolycka. Efter röntgenundersökningen ser man att Mattias lårben har gått rakt av och måste opereras. På förlossningen får vi träffa barnmorskan Lina som idag tar hand om förstföderskan Rebecka som gått 2 veckor över tiden.

Onsdag 21/9:
Barnmorskan Mirjam jobbar natt och tar hand om Ellinor som efter arton år av barnlöshet nu ska föda för första gången. Förlossningen kompliceras och försenas av att Ellinor drabbats av havandeskapsförgiftning, och risken för att läkarna tvingas göra ett akut kejsarsnitt ökar för varje minut. Ortopeden Mattias tar hand om en cp-skadad pojke som har kraftiga smärtor i höften och måste göra en mycket svår operation.

Torsdag 22/9:
Ambulanssjukvårdaren Patrik rycker ut på kvällens första larm. Väl framme vid olycksplatsen möts Patrik och kollegorna av en bil som kört rakt in i en bergvägg efter att föraren väjt för ett rådjur. I operationssalen på förlossningen kämpar Guillermo med att få stopp på en blödning under ett kejsarsnitt. Om Guillermo misslyckas så kan han bli tvungen att ta ut hela livmodern för att rädda mamman. Dessutom träffar vi sjuksköterskan Sorina och får bland annat veta varför hon kallas för syster Dracula…

Avsnitt 5-8 av 40.

Här är huvudpersonerna i Sjukhuset, säsong 5:
Johan Lindfors – akutläkare
Rani Toll – ST-läkare i akutsjukvård
Urban Säfwenberg – akutläkare
Sorina Sferlic – sjuksköterska
Torbjörn Berglund – sjuksköterska
Elizabeth Nedstrand – gynekolog
Eric Hildebrand – förlossningsläkare
Mirjam Fast – barnmorska
Lina Broberg – barnmorska
Towe Svarfar – barnmorska
Guillermo Forfait – förlossningsläkare
Elisabeth Olhager – barnläkare
Christer Karlsson – ambulanssjuksköterska
Patrik Fredriksson – ambulanssjukvårdare
Johan Kinnmalm – ambulanssjukvårdare
Richard Liljeblad – ambulanssjuksköterska
Håkan Walfridsson – hjärtläkare
Maria Eriksson – sjuksköterska
Johan Thorfinn – Plastikkirurg
Angelica Hagelberg – ST-läkare inom plastikkirurgi
Hans Nettelblad – plastikkirurg
Catalina Isaksson – Undersköterska
Mattias Andersson – Ortoped

TV3: SJUKHUSET
Måndag den 19/9 – torsdag den 22/9 kl. 19:00