Sjukhuset – Säsongspremiär på TV3

GLÄDJE, DRAMATIK OCH SORG I NYA SÄSONGEN AV SJUKHUSET

Komplicerade födslar, plastikoperationer, tragiska olyckor och lyckade operationer – allt kan hända, och händer, på Sjukhuset. Denna säsong får vi för första gången möta personalen på Universitetssjukhuset i Linköping.

Vi följer vardagen och dramatiken under dygnets alla timmar tillsammans med passionerade barnmorskan Lina, rutinerade hjärtläkaren Håkan, eldsjälen och ambulanssjukvårdaren Patrik, varma och frispråkiga sjuksköterskan Sorina, plastikkirurgerna Hans och Angelica, barnläkaren Elisabeth, unge kirurgen Johan och de många andra vardagshjältarna. Vi får också än en gång träffa charmige akutläkaren Urban, som flyttat från Akademiska sjukhuset i Uppsala till östgötaslätten för att nu dra på sig chefsrocken på Akutkliniken.

Universitetssjukhuset i Linköping är med sina 4.900 anställda ett av Sveriges större sjukhus och de olika specialistavdelningarna tar emot komplicerade och allvarliga fall från hela landet.

Du följer Sjukhuset i halvtimmeslånga avsnitt varje måndag till torsdag kl 19.00 i TV3.

Avsnittsinformation, v 37:

Måndag 12/9:
Ambulansföraren Patrik får rycka ut efter att en liten pojke fallit handlöst från en tre meter hög balkong och slagit i huvudet. Barnläkaren Elisabeth tvingas göra ett akutingrepp på tolv veckor för tidigt födda Elin som plötsligt får svårt att andas. Vi får också träffa franska förlossningsläkaren Guillermo som kom till Linköping för 8 år sedan. Hans patient Maria har tio veckor kvar av sin tvillinggraviditet när komplikationer gör att Guillermo beslutar om ett akut kejsarsnitt.

Tisdag 13/9:
Plastikkirurgen Johan träffar Gudrun som skadat händerna i en dramatisk mountainbikeolycka. Kommer Gudrun ska kunna använda sina händer igen? Vi får även följa barnmorskan Mirjam under en ovanligt smärtsam förlossning. På akuten gör Urban ett av sina första pass som chefsläkare. Efter ett ultraljud tvingas han ge en kvinna som sökt för magsmärtor ett tungt besked.

Onsdag 14/9:
Diabetessjuke Torbjörn faller ihop i en butik och rusas i ilfart till akutläkaren Johan. På hjärtkliniken förbereder kirurgen Håkan en ytterst komplicerad operation, och på förlossningen kämpar Guillermo med att få stopp på en livshotande blödning under ett ovanligt komplicerat kejsarsnitt. Och vi träffar rumänskfödda sjuksköterskan Sorina som har bott i Sverige i 22 år. Hon gillar att ha ordning och reda omkring sig, och i dagens avsnitt av Sjukhuset 2011 får vi dessutom veta varför hon kallas för syster Dracula.

Torsdag 15/9:
Akutmottagningens chef Urban träffar Liza som har fruktansvärda smärtor i bröstet. För att hon ska bli bättre tvingas Urban förvärra hennes smärta en stund. Plastikkirurgen Johan har hand om brännskadade Mikael som fått allvarliga skador från en fiskrökerimaskin. Skadorna är så stora att de kan vara livshotande. Räcker Johans insatser till? Och varför använder Johan grishud? Vi får också träffa akutläkaren Rani som får använda all sin charm för att lugna en pojke som hoppat på tok för våldsamt i sängen.

Avsnitt 1-4 av 40.

Här är huvudpersonerna i Sjukhuset, säsong 5:
Johan Lindfors – akutläkare
Rani Toll – ST-läkare i akutsjukvård
Urban Säfwenberg – akutläkare
Sorina Sferlic – sjuksköterska
Torbjörn Berglund – sjuksköterska
Elizabeth Nedstrand – gynekolog
Eric Hildebrand – förlossningsläkare
Mirjam Fast – barnmorska
Lina Broberg – barnmorska
Towe Svarfar – barnmorska
Guillermo Forfait – förlossningsläkare
Elisabeth Olhager – barnläkare
Christer Karlsson – ambulanssjuksköterska
Patrik Fredriksson – ambulanssjukvårdare
Johan Kinnmalm – ambulanssjukvårdare
Richard Liljeblad – ambulanssjuksköterska
Håkan Walfridsson – hjärtläkare
Maria Eriksson – sjuksköterska
Johan Thorfinn – Plastikkirurg
Angelica Hagelberg – ST-läkare inom plastikkirurgi
Hans Nettelblad – plastikkirurg
Catalina Isaksson – Undersköterska
Mattias Andersson – Ortoped