Sony VPL-VW1000ES 4K Home Theatre Projector

Sony Europe lanserade precis 4K-projektorn VPL-VW1000ES 4K Home Theatre Projector, den första superhögupplösta projektorn för hemmabruk. Projektorn har utformats för att möta de extremt höga krav som installatörer av specialbyggda hemmabioanläggningar ställer på sina produkter. Den nya tekniken gör det möjligt att visa en helt verklighetstrogen filmupplevelse med fyra gånger högre upplösning än HDTV.

Med 2000 ANSI-lumen ger VPL-VW1000ES nästan dubbelt så mycket ljus jämfört med de tidigare modellerna. Den panel som används, den helt nya SXRD 4K, ger förutom den extremt höga upplösningen även en helt enastående dynamisk kontrast på upp till 1,000,000:1.

Sedan 2003 har Sony utvecklat och förbättrat SXRD-panelerna, skapat olika storlekar och upplösningar, som HD och 4K. När det gäller VPL-VW1000ES har den 0,74 tum stora 4K SXRD-panelen optimerats för minsta möjliga ljusreflektion för att passa 4K-upplösningen. Storleken på varje pixel har reducerats från 7μm till 4μm samtidigt som utrymmet mellan varje pixel krympts ytterligare för en jämn ljusdistribution och korrekt reflektion.

Utöver att kunna visa 4K-upplösning har VW1000ES utrustats med en ny uppskalningskrets som bearbetar andra format med lägre upplösning så att de kan visas med 4K-upplösning. Kretsen kallas Reality Creation och bearbetar information från till exempel HD-upplösta Blu-rayfilmer i 2D och 3D så att de visas i 4K istället. Andra funktioner i kretsen är till exempel ett minne som håller reda på zoomlinsens position för olika format.

Funktionaliteten i Sonys uppskalningkrets förbättras genom mönsterigenkänning och användning av Sonys algoritm för att bearbeta superupplöst material. De lägre upplösta bilderna konverteras genom kretsen och genom kretsens dynamiska kontroll som analyserar bildkällans kvalitet (brus och spectrum). Den anpassar den utgående signalen efter projektorns förutsättningar och skapar en 4K-bild som blir högupplöst, sömlös och flyter helt ryckfritt.

VW1000ES har dessutom utrustats med ett antal funktioner för att underlätta installation och användning som stöd för praktiskt taget alla på marknaden förekommande system av automatisering i hemmet. Med en motoriserad 2.1-lins och den höga ljusstyrkan kan den även hantera stora avstånd. Projektorn har också anslutningar via RS232 och styrning över IP-nätverk.

– Sedan IFA förra året har vi lanserat den första 3D-projektorn för hemmabruk, byggt in avancerad 3D-teknik även i det lägre prissegmentet och nyligen lanserade vi VPL-VW95ES med mycket god prestanda i mellansegmentet. Idag lanserar vi alltså VPL-VW1000ES 4K Home Theatre Projector som redan idag visar hur framtidens hemmabio kommer att se ut, säger Tak Nakane, produktchef för Sony Europé.

Sony VPL-VW1000ES kommer att finnas tillgänglig hos Sonys återförsäljare i vinter.