The Roast of Charlie Sheen

Hollywoods mest skandalomsusade man Chalie Sheen kommer den 10 september att sätta sig i den högst elektrifierade roast-stolen i Los Angeles när The Roast of Charlie Sheen går av stapeln. Igår släppte amerikanska Comedy Central en del av listan på de som kommer att grilla Sheen, och där återfinns bland andra Jackass Steve-O och tungviktsboxaren Mike Tyson. Svenska Comedy Central blir landets enda kanal att sända roasten den 1 oktober, kort efter att den sänts i USA.

Comedy Centrals årliga roastar är en av kanalens största tittarmagneter och ses av miljontals människor runt om i världen. Men årets roast av skandalomsusade Charlie Sheen spås slå alla tidigare tittarrekord.

I måndags så offentliggjorde amerikanska Comedy Central en del av den lista med kändisar som kommer att ingå i ”The Deus” (roastarna), och det kanske mest oväntade namnet hittills är tungviktsboxaren Mike Tyson. Förutom att Tyson och Sheen har kokaininnehav och bakfyllor gemensamt så är båda kända för en rad galenheter i massmediala sammanhang.

– Eftersom the Deus även roastar varandra och inte bara huvudojektet för kvällen så passar Tyson fantastiskt bra. Han är inte känd för att vara superverbal och risken finns att Charlie Sheen blir den som knockar honom den 10 September, säger Peter von Satzger, kanalchef på Comedy Central.

Andra som har antagit utmaningen att roasta ”The Warlock” är Jackass-sjärnan Steve-O, skvallertidningen TMZ:s skvallerkung Hervey Levin och komikern Jeffrey Ross.

Som roastmaster står återigen Seth MacFarlane. Seth har tidigare varit roastmaster för David Hasselhoff (2010) och Donald Trump (2011), och går nu till historien som den enda person att få roastmaster-förtroendet tre gånger:

Inspelningen sker den 10 september i Los Angeles. Comedy Central Sverige kommer som enda kanal i landet att sända roasten den 1 oktober. Comedy Central Sverige kommer att anordna en exklusiv screening av The Roast of Charlie Sheen veckan innan sändning. Mer information om screeningen samt om vilka andra celebriteter som deltar i roastningen kommer inom kort.

Fem framgångsfaktorer för en lyckad roast

Inför varje roast på Comedy Central i USA finns det fem framgångsfaktorer som fungerar som rättesnöre för att en roast ska lyckas:

1. Ju större roastobjekt, desto bättre roast
Ett tilltalande roastobjekt gör en roast mer intressant. Personen som roastas måste vara en ikon, någon som är den absolut bästa på det han eller hon gör. Den amerikanska sloganen lyder ”we only roast the ones we love”. Om du är älskad och är den bästa inom ditt område, så kan du tåla kritiken.

2. Ju bättre vänner, desto bättre roast
The Deus” (”gudarna”) är en grupp människor bestående av be bästa komikerna, välkända artister och deras vänner. Frank Sinatra roastades exempelvis av Ronald Reagan. Dessa vänner måste vara i sällskap med bra komiker och författare då humor inte är så lätt som det ibland verkar. Det bästa med att ha en god vän som roastar dig är allt det personliga som han kan ta upp. Det kan jämföras med talet som en best man håller för brudgummen på ett bröllop.

3. Ju bättre värd, desto bättre roast
Använd alltid en bra ”Roast Master General”. Detta är någon som inte är rädd för att improvisera och kan interagera med publiken på ett naturligt sätt, och som självklart också är rolig. En bra Roast Master är någon som kan höja hela ceremonin, även om ceremonin är på väg nedåt.

4. Ju exklusivare roast, desto bättre
I USA är roastarna är stor händelse. När medlemmarna ur amerikanska Friar’s Club deltog i roastarna kom de alltid högtidligt klädda. En exklusiv plats ger roasten den fina smaken. Det får en att säga ”du skulle ha varit där”.

5. Klargör för publiken att det rör sig om en roast
I vissa länder är sarkasm inte lika med humor. Publiken måste från början förstå att det handlar om en roast och i vissa fall få information om att en roast faktiskt är på skoj – men att det framförallt är en stor ära att få bli roastad.