”Tigerblodet” i Charlie Sheen

I mars var han på krigsstigen, ibland nästan rabiat. Den nya Charlie Sheen är extremt ödmjuk, på gränsen till uppgiven.

Inte ens förolämpningarna som han fick höra i programmet ”The Comedy Central Roast of Charlie Sheen” gjorde honom särskilt upprörd. Några av hans vänner, såsom Mike Tyson och gitarristen ”Slash”, turades om att säga elakheter. Det är traditionen i en så kallad ”Roast” (”Grillning/Rostning”). Charlie log genom hela programmet.

Komikerkollegan Jon Lovitz frågade:
— Hur mycket kokain kan Charlie Sheen ta? Tillräckligt för att ta kål på Två och en Halv män.

Och ”Grey’s Anatomy”-skådespelerskan Kate Walsh spillde ur sig att:
Det är fantastiskt att under alla dessa år som du har misshandlat dina lungor, njurar och din lever, så är dina barn det enda som har avlägsnats.

Det var bara vid ett tillfälle som Charlie satte stopp. Det var när någon förolämpade hans mamma, Janet Sheen.
— Det är aldrig okej, anser Charlie.

Men annars är Charlie ödmjukheten personifierad numera. Han reflekterar över att han var den högste betalde TV-skådespelaren i världen och plötsligt miste ”allt”. Utom sin närmaste:
— Mitt jobb gick upp i rök, men efter allt som hände har jag fortfarande en familj, som älskar mig.

När Charlie Sheen besökte Jay Lenos pratshow häromkvällen var han artigt leende och bjöd på sig själv, men var samtidigt väldigt lågmäld.
— Jag har inte energin i mig längre att orka hålla på som jag gjorde förr. Jag vill bara ställa allt till rätta nu.

Det rådde ingen tvekan om att Charlie Sheen menade allvar. Han var märkbart trött på uttrycket ”Winning”, som nästan blev en global ”sommarhit” i sig efter att han gjorde en slogan av det. Sheen bad nästan hela världen om ursäkt för det senaste årets händelser och menade att han var ”bortom kontroll”, och aldrig borde ha sagt mycket av det som han sade.

Charlie Sheen tar på sig ansvaret för sin roll i konflikten med sina tidigare arbetsgivare och uttryckte utan omsvep att han förmodligen kunde ha gjort bättre ifrån sig i de sista avsnitten av Två och en Halv Män.
— Jag skulle också ha avskedat mig själv om jag hade varit producenterna.

Han erkände öppet, som han har gjort sedan det hela började, att han vill ha sitt jobb tillbaka. Sheen, som tjänade tiotals miljoner kronor i månaden, stämde TV-bolaget för över 100 miljoner dollar i uteblivna inkomster efter att han sparkades.

Men det är också personlig affekt bakom hans önskan om att allt ska gå tillbaka till hur det var förr. Två och en Halv Män är på många sätt Charlie Sheens ”baby”, som är skapad utifrån Charlies privatliv och personlighet. Serien är fembarnspappan sjätte barn, utöver barnen som han har från sina tidigare äktenskap.

Det var till stor del att Charlie blev djupt sårad som hans reaktion var så stark efteråt. Om det hela bara hade handlat om pengar eller jobberbjudanden, så har Charlie Sheen tillräckligt för att klara sig resten av livet. Hans popularitet är fortfarande skyhög, vilket ledde till att Charlie slog flera världsrekord när han startade ett Twitter-konto. 60.000 personer anslöt sig redan första minuten. Inom ett dygn hade han 1 miljon prenumeranter. Och enligt Forbes Magazine, som rankar världens rikaste, tjänade Charlie enbart i år bortåt 300 miljoner kronor.

Det är därför delvis ironiskt att Charlie Sheen är ökänd för sin vilda livsstil. Det är nämligen en hyperförmögen man som vecka efter vecka har gått till jobbet och gjort sitt jobb. När människor talar om ”dra-åt-skogen”-pengar, används uttrycket för att beskriva inkomster på nivåer som möjliggör att man kan leva extremt lyxigt och ändå aldrig behöver arbeta någonsin. Den gränsen passerade Charlie Sheen redan på 1990-talet. Istället har han klivit in på ”kontoret” hos CBS regelbundet i åtta års tid. En stor del av Sheens raseriutbrott under det senaste halvåret handlade om att han ändå blev kritiserad och till slut sparkad för att inte vara tillräckligt flitig.

Men det är inte ”dra åt skogen” som multimiljonären Sheen säger till producenterna av Två och en Halv Män. Inbäddat i hans tidigare hätska angrepp mot dem, har det konsekvent under dessa månader legat en önskan om att få ”komma tillbaka”.

Efter chocken, sorgen och vreden kommer nu resignationen. Det är en närmast kuvad Charlie Sheen som tar avstånd från det senaste halvårets vredesutbrott. Charlie till och med backar om kvalitén på sitt skådespelande, vilket var gnistan som fick relationen mellan honom och producenten Chuck Lorre att flamma till.
— Mina skådespelarprestationer var okej men jag var inte helt på topp, sade Charlie Sheen till Jay Leno och dennes 5 miljoner amerikanska tittare.

Kapitulera mer totalt än så kan en person i Charlie Sheens position inte göra. Det fanns en underton av stilla uppgivenhet under hans soffbesök hos Jay Leno.
— Jag har inte orken i mig att fortsätta som jag har gjort förr, den tiden är över.

Pratshowledaren tvekade inte att direkt fråga om Ashton Kutcher, skådespelaren som ersatte Charlie Sheen i Två och en Halv Män. Producenterna skrev ut Charlie ur serien medan Kutcher spelar en nyinflyttad miljonär som de andra karaktärerna kommer i kontakt med via en av ”Charlie Harpers” tidigare flickvänner.

Statsmannen Charlie Sheen önskade sportsligt Kutcher lycka till.
— Det vore löjligt av mig att försöka ge ett annat proffs några råd som om han vore en amatör.

Samtidigt har Charlie Sheen inte givit upp hoppet helt om att han på något sätt ska bli ”återupplivad” till Två och en Halv Män. Hans nya ödmjuka framtoning är ett annat sätt att kämpa, och tyder på att ”tigerblodet” fortfarande pumpar djupt inom honom.