TV-serien ”Boss” förnyad redan innan premiäravsnittet

Det blev ett budkrig om ”Boss” – den nya dramaserien med Kelsey Grammer i huvudrollen. Segern gick till den amerikanska kanalen Starz som premiärvisar första avsnittet för sina tittare den 21 oktober.
Flera kanaler krigade om vem som kunde betala mest för visningsrätterna till ”Boss”. En avgörande anledning var Kelsey Grammers medverkan. Grammers fenomenala och långvariga succé som ”Frasier” i serien med samma namn har gjort att skådespelaren i stort kan välja och vraka mellan roller.

Men den som förväntar sig en ny ”Frasier” bäddar för en onödig besvikelse. ”Boss” är inte en komedi, full av glättiga skämt som är ackompanjerade av en skrattmaskin. Och Kelsey Grammers karaktär ”Tom Kane” är inte en harmlös, bortkommen radiopratare.

Boss har en ”mogen” och lite luttrad, lågmäld och allvarlig ton. Kelsey Grammer spelar ”Tom Kane”, en respektingivande, hårdför och ibland skrämmande borgmästare i Chicago. Handlingen kretsar kring korruption, skoningslös brutalitet och ett hårt politiskt klimat och spel (som ”alltid” är fallet i serier om den tuffa staden Chicago).

En del känner igen detta som typiska inslag från ”The Wire” och ”Sopranos”. Även Jennifer Beals gjorde en liknande tuff serie vid namn ”The Chicago Code” (som tyvärr blev nedlagd efter första säsongen). Men istället för illusionen om att TV-serier härmar varandra, handlar det snarare om att de hämtar inslag från verkligheten och just Chicago.

Att ”Boss” är välgjord är rimligt att vänta med tanke på att någon som Kelsey Grammer är involverad. Serien har flera veteraner, bland andra Martin Donovan, som spelar borgmästarens rådgivare och högra hand, ”Ezra Stone”. Skandinavien är representerad av danska Connie Nielsen (känd från ”Gladiator och ”Djävulens Advokat”). Connie Nielsen spelar ”Meredith Kane”, borgmästarens fru.

Trots att den enda likhet som ”Tom Kane” har med ”Frasier” är skådespelarens utseende, så är Boss inte helt humor. Det finns ett fåtal skrattretande scener, men humorn är indirekt och orsakerna är tragikomiska.

Scenerna har kanske lite väl långa monologer ibland. Det beror eventuellt på att ”Boss” riktar sig till en ”bildad” målgrupp, som har en dragning till föreläsningar. Genremässigt är ”Boss” den typ av ”kvalitetsserie” som en ‘public service’-kanal som SVT egentligen borde köpa in.

Den amerikanska TV-publiken får chansen att bedöma kvalitén själva inom kort. Första säsongens 8 avsnitt av ”Boss” är redan inspelade. Det är en knapp vecka kvar till premiärvisningen 21 oktober.

Starz VD Chris Albrecht är eld och lågor över ”Boss”:
— Det var kärlek vid första ögonkastet när vi läste kreatören Farhad Safinias manus. Och för varje inspelat avsnitt växte både handlingen och skådespelarna fenomenalt.

Tittarna får chansen att följa karaktärerna under en längre tid. Till skillnad från många amerikanska TV-serier som kastas efter några testavsnitt, har Chris Albrecht  och Starz redan beställt 10 ytterligare avsnitt, till säsong två.