Vad är orsaken till Bingolottos nedgång?

För hundratals svenska familjer framkallar ordet Bingolotto minnen från glada lördagskvällar framför teven, njutandes av spänningen från lotteriet medan man blir matad med underhållning i alla dess former. Programmet brukade närmast vara en svensk institution, men på senare år har populariteten sjunkit och tittarsiffrorna har minskat markant. Vad ligger bakom detta fall?

Den första och kanske viktigaste orsaken till programmets nedgång kan ha varit den snabba expanderingen av lotteritjänster online, som t.ex. VinnStort. Sidor som dessa, som fortfarande rider på sin popularitetsvåg nästan tio år senare, låter användare spela på lotterier från hela världen, helt över internet. Istället för att gå ut, köpa en lott, återvända hem och sitta igenom en timmes show, kan spelare nu fort köpa lotter, fortsätta med sina vardagsbestyr och få en notis när numren har släppts. Det är en långt mer avslappnad spelmetod, och en som är mycket mer i takt med dagens digitala värld.

Sedan han lämnade showen 1999 (förutom den snabba comebacken 2004) har Leif Loket Olssons fans fasats över riktningen programmet valt att följa. Loket och Bingolotto var ett riktigt radarpar, den legendariska tv-personlighetens ledning var känt över hela landet. Efter 1999 har programledarna som Sjuan tagit fram haft mycket sämre dragningskraft. Personer som Lasse Kronér, Gunde Svan och Rickard Olsson; trots sin status har ingen av dem lyckats bära upp det klassiska programmet som Loket, och även efter tittarsiffrorna började ta sig när Lotta Engberg tog över 2011, sjönk de lika fort igen med hennes ersättare Jan Bylund. När man har ett program som är så starkt kopplat till en person är det otroligt svårt att komma tillbaka till samma nivå av framgång.

Slutligen så kanske Bingolottos nedgång har mer att göra med att vi har ändrat smak, än med något särskilt fenomen eller någon person. Underhållningsprogram som var så otroligt populära på 90-talet är i vår nya uppkopplande värld helt missanpassade, vid sidan om smartphones, surfplattor och konstant wifi. Folk konsumerar helt enkelt inte tv som vi brukade, utan man väljer hellre att streama, titta on-demand och ha seriemaraton. Medan Bingolotto verkligen var kul i sina framgångsdagar, så är folk helt enkelt kanske lite uttråkade med showens upplägg. Kanske kära program som Bingolotto gör sig bättre just i folkminnet i dag?