Vetenskapsradion Historia – Firar 500:e upplagan

Den 22 september sänds den 500:e upplagan av Vetenskapsradion Historia i P1. I programmet hörs bland annat Jan Guillou, Peter Englund och Dick Harrison i en minneskavalkad som sträcker sig från forntid till nutid.

– De senaste tio åren har intresset för historia vuxit explosionsartat i Sverige, med nya tidskrifter och tv-program, och det har varit fantastiskt roligt att följa den utvecklingen, säger programledare Tobias Svanelid som varit med sedan starten 2000.

– Särskilt kul med Vetenskapsradion Historia är att vi kan röra oss vid sidan av de historiska highlightsen och berätta okända och ofta osannolika berättelser som ger nya kunskaper och a-ha-upplevelser hos lyssnarna.

Tobias Svanelid, född 1975, har varit programledare och producent för programmet sedan starten 2000. Han har en bakgrund inom idéhistoria och från journalistikprogrammet på JMK, och arbetat med vetenskapsjournalistik sedan 1998.

Om programmet

Vetenskapsradion Historia startade i januari 2000 och det första programmet från den 13 januari 2000 handlade om den sjunkna svenska stormaktsdrömmen Atlantis. Sedan dess har programmet sänts 44 veckor om året och bevakat aktuell forskning inom historia och arkeologi, granskat nya böcker och filmer med historisk inriktning, och rapporterat från landets mest banbrytande arkeologiska undersökningsplatser.

I fokus står svensk historia, men programmet har också sänt reportage från exempelvis Kanada, Grenada, Brasilien, Kina, Jordanien, Egypten, Sydafrika, Italien, Spanien, Grekland, Tyskland, Storbritannien och våra nordiska grannländer. Senast i våras producerades en programserie om det 150-årsjubilerande amerikanska inbördeskriget, och till hösten planeras en resa till Goa, som var i portugisisk ägo i 450 år innan området erövrades av Indien för 50 år sedan.

2005 fick Vetenskapsradion Historia, tillsammans med Sveriges Radios Vetenskapsredaktion, motta Kunskapspriset som delas ut årligen av Nationalencyklopedin med samarbetspartners.