Xtreamer Prodigy 3D – Mediaspelare med Android OS

När den Koreanska mediaspelartillverkaren Xtreamer nu startar leveranserna av sin första mediaspelare med stöd för Full 3D HD, har de dessutom laddat den med Android OS. Men till skillnad från andra mediaspelare som nyligen lanserats med enbart Android, har Xtreamer i botten en nyutvecklad egen systemprogramvara i sin nya flaggskeppsmodell, Xtreamer Prodigy 3D. Även om det finns ett stor intresse för Android i mediaspelare, så är plattformen inte helt mogen för ändamålet, enligt Xtreamers utvecklingsavdelning. Istället för ett dual-boot upplägg, där man i uppstart kan välja antingen Xtreamer firmware eller Android OS, har Xtreamer valt att lägga en länk till Android inne i sitt eget användargränssnitt. Genom att köra igång Android inne från Xtreamers firmware, kan man automatiskt rendera om grafiken för Appar som i original har utvecklats för små displayer i Smart Phones, till att passa 16:9 Full HDTV. Att få tillgång till det stora utbudet av Android Appar är vad som lockar när man väljer att köra Android i mediaspelaren. Det är dock långt ifrån alla som kommer att fungera i Xtreamers nya spelare som har en Android-kärna utvecklad för MIPS plattformar. De flesta Appar är gjorda för smart phones och ARM plattformen och utnyttjar extrafunktioner som finns i telefonerna men inte i en mediaspelare. Det finns inga garantier för att en App eller ett spel som fungerar bra i de senaste modellerna av Smartphones, kommer att fungera i Prodigy 3D, säger Urban Josefsson, som är produktansvarig på Xtreamers svenska distributör, Digilive AB. Men vi ser en möjlighet för Xtreamers användarforum att utveckla egna appar speciellt för Xtreamers mediaspelare nu, på samma sätt som man tidigar tagit fram olika tilläggsfunktioner och anpassingar.

Xtreamer Prodigy 3D bygger på en helt ny mediaprocessor från Taiwanesiska kretsleverantören Realtek. Den nya RTD1186 har klockfrekvensen 750MHz vilket är nästintill en fördubbling av hastigheten jämfört med förra årets modell. Kretsen har stöd för HDMI 1.4 som är ett krav för att kunna skicka full 3D film till TV och det krävs naturligtvis även att användaren har en TV som klarar 3D. Det är framförallt 3D-funktionen tillsammans med integrerad webbläsare som är de stora nyheterna med den nya mediaspelaren och dess nya användargränssnitt. Ytterligare en nyhet är att man integrerat Xtreamer Movie JukeBox, som hämtar information och omslagsbilder till filmbiblioteket via Internet, i det nya menysystemet.

Den nya mediaspelaren får ett helt nytt användargränssnitt jämfört med tidigare versioner. Man har gjort en rejäl förbättring för att underlätta navigering till olika funktioner och mediakällor. Något som är nödvändigt i takt med att allt fler funktioner och möjligheter kommer till. Genom att trycka på ”Hem”-knappen på fjärrkontrollen, får man upp en ”Styrplatta” där alla olika alternativ finns lätt tillgängligt och istället för att backa sig tillbaka genom hela menysystemet, får man med ett knapptryck fram ett menyfönster med direktaccess till allt. Nyheter i Xtreamers version 3 av användargränssnittet är webbläsare, möjlighet att sköta sina sociala nätverk via HDTV, mm. I takt med att mediaspelaren får fler PC-liknande funktioner, ökar behovet av att kunna använda tangentbord och mus tillsammans med spelaren. Xtreamer har därför tagit fram ett trådlöst minitangentbord med inbyggd pekplatta som går att välja som tillbehör men det går även att använda andra tangentbord och möss.

Xtreamer Prodigy 3D har en inbyggd nätverksanslutning för Gigabit nätverk och kan utrustas med trådlöst nätverk som tillval. Den kan anslutas i nätverk för att få tillgång till Internet samt strömma mediafiler från datorer och nätverksdiskar. Den har alla nödvändiga nätverksprotokoll för att all installation skall flyta smärtfritt.

Xtreamer har investerat i att ta fram en designen för Prodigy 3D som skiljer sig från mängden av mediaspelare. Det mest karakteristiska i utseendet är den välvda topp som tillverkats i aluminium för att ge effektiv värmeavledning för komponenter och hårddisk. Prodigy levereras visserligen utan hårddisk i standardutförande, men kan utrustas med en standard 3.5 tums SATA-disk. Aluminium-toppen har så pass effektiv värmeavledning att det inte behövs någon fläkt i spelaren, vilket är ett stort önskemål som framförts från användare.

Xtreamer Prodigy 3D har förutom HDMI 1.4 anslutning, även komponent och komposit anslutning för TV, den har optisk och koaxial SPDIF för multikanalsljud, USB 2.0 och USB 3.0 anslutning, Gigabit LAN och kortläsare för SD minneskort.

Xtreamer Prodigy 3D importeras och marknadsförs i Sverige av Digilive AB. Produkten beräknas finns för leverans i november via Xtreamers svenska hemsida www.xtreamer.nu och svenska återförsäljare. Rekommenderat listpris är ca 2000:- inkl. moms.

This article has 2 comments

 1. Hej
  Kommer Prodigy Silver eller Black kunna använda Boxer program kort på något sätt?
  /Robert

 2. En hel del buggar finns i Prodigy !

  1.Appar i android shop, går ej att installera.
  2. Youtube XL visas ej i full skärm. Tidigare sökningar går ej att radera. klickar men på någon tidigare sökning skrivs den automatiskt in i sökfältet fast med dubletter dvs ”Sökord sökord sökord sökord”

  3.Stöd för tangentbord och mus fungerar inte med å,ä,ö såvida inte fjärrkontrollen används. Sökfält i webläsare går endast att nås via fjärrkontroll och den inbyggda typebaren. Tangentbordet slutar att fungera helt plötsligt och Prodigyn måste startas om. Funtionen tangentbord är helt meningslös då fjärren måste ändå användas till 50% av tex web-surf.

  Filmer och musik som spelas upp fungerar utmärkt ! de övriga funktionerna är mkt bristfälliga, det hela känns som en ”beta maskin”. Oavsett vilken Firmware som används.

  // Per